Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zvijezde za sva vremena: Silvana, Zaim, Usnija, Ismet… snimljeni u Švedskoj 1973. godine

Da li možete da zamislite dvoranu u Štokholmu, u kojoj se okupilo petnaestak hiljada ljudi iz svih republika i pokrajina tadašnje Jugoslavije? Starije generacije, gastarbajteri se sjećaju tih vremena, kada su Evropom u pohode im dolazile velike zvijezde.

Sedamdesetih godina bile su samo dvije jake reprezentacije: Jednu su predvodili Silvana Armenulić, Zaim Imamović, Slobodan Lalić, a drugu Lepa Lukić, Safet Isović, Nedeljko Bilkić, piše “Aura“.

Uz vodeće zvijezde, nastupali su predstavnici “srednje” pjevačke kategorije i po jedna zvijezda iz svake republike i pokrajine u SFRJ. Na ovoj slici sa Silvanom i Zaimom su Usnija Redžepova i Ismet Krcić, Nedostaju još Aleksandar Sarijevski, Nedžmija Pagaruša, Vjekoslav Jutt, Majda Sepe i Anđelka Govedarević, kao predstavnica Vojvodine.

Godine 1972. i 73. su za Silvanu bile veoma burne. Skinuli su je s programa radio stanica u Jugoslaviji zbog pjesme “Jugo moja Jugo” (prvo Radio Beograd, a za njim Radio Sarajevo i Titograd…) Optužili su je i za utaju poreza na šest mjeseci zatvora, dvije godine uslovno.

Silvana Armenulić, Usnija Redžepova, Ismet Krcić, i Zaim Imamović / FOTO: Aura.ba

Da bi izbjegla bilo kakvu zamku na domaćem terenu okrenula se nastupima u inostranstvu. Istovremeno, u žalbenom postupku ukinuta joj je kazna, ali su se njoj devize osladile, pa je uglavnom pjevala širom svijeta, čak je zadnjih godina I menadžerisala.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više