Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kako efikasno odstraniti fleke

 1. Fleku od kafe potrebno je odmah isprati sapunicom i hladnom vodom. Od kafe obično i ne ostaju jake fleke.
 2. Materijal na kome se nalazi fleka od voska prvo potopite u hladnu vodu da se taj vosak stvrdne ili namažite ledom. Zatim ga izlomite na parčiće. Ostatak voska odstranite pomoću tanjeg papira a na kraju očistite s malo benzina. Mjesto koje je uflekano voskom možete poklopiti papirom pa preći peglom preko njega a potom oprati.
 3. Fleke od čađi nikako nemojte trljati jer će se ona samo proširiti. Najprije istresite materijal sipajte preko fleke so i operite u mašini za veš. Fleku na tepihu očistite uz pomoć pjene za brijanje.
 4. Fleke od vina su jako nezgodne. Prvo prebrisati ostatak vina ubrusom ili salvetom, a onda na fleku sipati veću količinu soli i ostaviti da djeluje. So će upiti vino iz tkanine, a zatim nju možete usisati ili izčetkati. Takođe, pomaže ukoliko preko fleke sipamo bijelo vino.
 5. Na mjesto koje je zahvaćeno hrđom sipati jednu kašiku soli koju pomješate sa limunovim sokom i to ostaviti da djeluje 10 minuta. Nakon toga isprati hladnom vodom.
 6. Fleke od ulja ćete odstraniti tako što će te to mjesto dobro nasapunjati kokosovim sapunom i ostaviti da djeluje 10 minuta, a nakon toga isprati vrućom vodom.
 7. Fleke od čaja ćete skinuti tako što će te materijal umočiti u limunov sok,a zatim isprati.
 8. Fleke od krvi stavite pola sat u hladnoj vodi a zatim dobro operite uz pomoć sapuna od kokosa.
 9. Fleku od flomastera – pomješajte alkohol i sirće i dobro namažite zahvaćeno mjesto.
 10. Fleke od kakaa –  fleku istrljati glicerinom i zatim isprati hladnom vodom.
 11. Fleke od mastila – najprije sipajte limunov sok na fleku,a zatim malo soli i isprati.
 12. Fleke od ruža – parče tkanine umočiti u alkohol i nježnim pokretima odstrani fleku.
Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više