Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Johan Heldenberg, nizozemski komandant u filmu “Quo Vadis, Aida?”: Uvjeren sam da ćemo osvojiti Oskara

Film „Quo vadis, Aida?“ bh. rediteljice Jasmile Žbanić prošlog mjeseca je nominiran za Oskara, prestižnu nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji za najbolji strani film.

Velika čast

Za ulogu nizozemskog komandanta, pukovnika Toma Karemansa (Thom Karremans), koji se lomi između naredbi i savjesti, Žbanić je angažirala proslavljenog belgijskog glumca i reditelja Johana Heldenberga (Johan Heldenbergh, 54), koji se proslavio ulogom u filmu “Alabama Monroe” (“The Broken Circle Breakdown”). Heldenberg je za tu ulogu dobio nominaciju za evropskog Oskara, a film se našao i u konkurenciji za američkog.

Ekskluzivno za „Dnevni avaz“ Heldenberg je otkrio koliko mu znači to što je film „Quo Vadis, Aida?“ nominiran za zlatni kipić, kako je bilo sarađivati s Jasmilom Žbanić i šta misli o koleginici Jasni Đuričić.

– Počastvovan sam što sam radio na ovakvom filmu. Nakon premijere u Veneciji, nisam mogao doći sebi dvadeset minuta. Film je nevjerovatan – kazao je.

Ne skrivajući oduševljenje, Heldenberg govori o srbijanskoj glumici Jasni Đuričić, koja je igrala glavnu ulogu u ovom filmu.

Pravo otkriće

– Jasna je za mene bila pravo otkriće i nadam se da će joj ova nominacija pomoći u karijeri. Ali pravi umjetnik je Jasmila i mislim da će se njen život promijeniti, ako ona to dopusti. Mislim da film može pobijediti – optimista je belgijski glumac.

Na kraju je istakao kako je uvjereniji u pobjedu nego kada je njegov film „The Broken Circle Breakdown“ 2014., također, bio nominiran za Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni igrani film.

Dodjela Oskara bit će održana 25. aprila, a mnogi filmski stručnjaci smatraju da „Quo Vadis, Aida?“ može odnijeti ovu nagradu.

Otac četvero djece

Heldenberg i njegova druga supruga Fijen Momberts (Mombaerts) imaju jednogodišnjeg sina Volfa (Wolf). Belgijskom glumcu je to četvrto dijete. Zajedno s glumicom Joke Devnik (Devynck), s kojom je bio u braku 19 godina, ima troje djece, kćerku Titu i šesnaestogodišnje blizance Kosmo (Cosmo) i Jona. Razveli su se 2013. godine, 2014. upoznao je Momberts.

Heldenberg je belgijski glumac, dramaturg, scenarista, pozorišni i filmski reditelj. Međunarodnu slavu stekao je glumeći u filmovima, među kojima su „Dan u životu“, „Nesretnici“, „Slom prekinutog kruga“ i „Žena čuvara zoološkog vrta“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više