Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Slika “Sarajevo” iz 1992. godine prodata za 1,14 miliona dolara

Slika egipatskog umjetnika Omara el-Nagdija pod nazivom “Sarajevo” iz 1992. godine prodata je na aukciji u Dubaiju za 1,14 miliona dolara.

Aukcija je održana 16. marta 2016. godine u organizaciji aukcijske kuće Christie’s, inače jedne od najpoznatijih aukcijskih kuća u ovoj branši.

Iako je slika bila procijenjene vrijednosti između 400.000 i 600.000 američkih dolara, dostigla je skoro dvostruku vrijednost tokom aukcije.

Iz aukcijske kuće Christie’s kažu da je ovo još jedan od primjera rasta tržišta umjetninama na području Bliskog istoka, ali i sve veće vrijednosti umjetnika s ovog područja.

El-Nagdi je egipatski umjetnik rođen 1931. i smatra se jednim od najznačajnijh živućih umjetnika u Egiptu.

“Njegova slika ‘Sarajevo’ vjerovatno je jedan od najboljih prikaza užasa rata još od Picasove ‘Guernice'”, navode iz aukcijske kuće Christie’s.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više