Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Iznenadit će vas pravi razlog zašto je ova naslovnica izazvala debatu na društvenim mrežama

Indijski magazin koji je na naslovnici objavio sliku modela kako doji bebu izazvala je debatu na društvenim mrežama.

Fotografija prikazuje modela Gilu Joseph kako gleda u kameru i doji bebu. Uslikana je u Kerala državi. Ispod je napisano: “Mame poručuju Kerala-i: Ne buljite, samo želimo dojiti”.

Ovo je prva slika ove vrste na naslovnici časopisa u ovoj državi. Ali, to nije bio problem.

Naime, model koji je na naslovnici – nije majka i upravo to je izazvalo lavinu komentara.

Urednik je rekao kako je cilj bio podstaći javnost o potrebi dojenja na javnim mjestima.

Prije mjesec dana, čovjek je podijelio na Facebook-u fotografiju kako njegova žena doji dijete kako bi podstakao razgovor o ovome. Ali, rezultat toga je bio online nasilje od strane i žena i muškaraca”, rekao je urednik Moncy Joseph za BBC.

Ali, društvene mreže su reagovale na nešto drugo.

Ta tačka u kome pravu majku koja zaista doji dijete gurate u ćošak stranice i na naslovnicu stavljate modela sa ogoljelim grudima koji hrani bebu, je ništa drugo nego jeftini senzacionalizam i eksplotacija”, napisala je blogerka Anjana Nayar.

FOTO: BBC

Urednik ovog časopisa je rekao da mu je bilo jasno na početku da će ovo izazvati različitih komentara.

Ipak, dojenje u javnosti je veliki problem. Kako piše BBC, samo jedna od 200 žena doji i nakon godinu dana svoje dijete u Velikoj Britaniji, dok u Njemčkoj to radi 23 posto žena, 27 posto u SAD i čak 99 posto u Senegalu, piše “Index.ba“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više