Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kako šećer utječe na seksualno zdravlje i koji su najveći rizici

Na Međunarodnom poslijediplomskom tečaju iz dijabetologije u Zagrebu svjetski priznati stručnjaci otkrili su svoja saznanja o debljini i dijabetesu, seksualnom zdravlju i utjecaju na vid

Treći dan Međunarodnog poslijediplomskog tečaja iz dijabetologije “Zdenko Škrabalo (EASD) Postgraduate Course on Clinical Diabetes and its Complications” koji se održava od 23. do 25. veljače u Zagrebu, u hotelu Sheraton, donio je predavanja renomiranih stručnjaka iz područja dijabetologije, koji su između ostalog govorili o liječenju dijabetičke neuropatije, dijabetičkog stopala, prevenciji disfunkcije bubrega kod oboljelih od šećerne bolesti te posebno vezano uz liječenje predijabetesa kod pretilih pacijenata.

Šećerna bolest i hipoglikemija

Rizik od hipoglikemije jedan je od najvećih zapreka u regulaciji šećerne bolesti. O hipoglikemiji, uzrocima i posljedicama, sjajno predavanje je održala prof.dr.sc. Tatjana Milenković iz Makedonije. U predavanju je naglasila da svaka hipoglikemija može biti potencijalno smrtonosna. Hipoglikemija može uzrokovati srčani infarkt, moždani udar ili aritmiju koja može uzrokovati naglu srčanu smrt. Hipoglikemija u značajnoj mjeri remeti kvalitetu života oboljelih i povećava troškove liječenja.

Predavanje je zaključila sa porukom da je u liječenju osoba sa šećernom bolešću iznimno važna edukacija oboljelih. Usprkos modernoj terapiji za šećernu bolest, bez edukacije i motivacije oboljelih, nije moguće postići dobru regulaciju šećerne bolesti.

Prof.dr.sc. Peter Gaede iz Danske govorio je o dijabetičkoj neuropatiji i dijabetičkom stopalu. Šećerna bolest je vodeći uzrok netraumatskih amputacija ekstremiteta. Dijabetičko stopalo jedno je od težih komplikacija šećerne bolesti. Zbog oštećene cirkulacije i oštećenja živaca na ekstremitetima običan žulj, mala ranica ili zanoktica, mogu prerasti u gangrenu stopala.

Procjenjuje se da se u 10 posto svih oboljelih od šećerne bolesti barem jednom u životu pojavi problem dijabetičkog stopala. Nažalost, zbog kasnog prepoznavanja i liječenja osobe sa šećernom bolešću vrlo često oboljeli ostanu bez stopala ili cijele noge. A gubitak ekstremiteta se mogao spriječiti dobrom regulacijom šećerne bolesti i redovitom samokontrolom stopala.

Dijabetes i seks – kako su povezani?

O nadasve zanimljivoj temi – dijabetesu i seksualnom zdravlju, pričao je britanski dijabetolog prof. Edward Jude iz Velike Britanije. Osobe oboljele od šećerne bolesti češće nego obični ljudi imaju problem seksualne disfunkcije, što se posebno odnosi na one sa nereguliranom šećernom bolešću.

Statistika govori da oko 50 posto muškaraca i 25 posto žena sa šećernom bolešću imaju neku vrstu seksualnih problema. Oštećenja krvnih žila i živčanog sustava izravno utječu na seksualnu disfunkciju, koja se kod žena može očitovati suhoćom rodnice i može uzrokovati bolnost pri spolnom odnosu, te probleme s erekcijom kod muškaraca. Gotovo trećina muškaraca s dijabetesom ima problem s erektilnom disfunkcijom.

Erektilna disfunkcija je kod muškaraca uzrokovana dijelom i zbog nedostatka testoterona.

Barijatrijska kirurgija i liječenje šećerne bolesti

Profesor Dimitri Pournaras iz Velike Britanije održao je predavanje o barijatrijskoj kirurgiji i njezinom mjestu u liječenju šećerne bolesti. Govorio je o mogućnostima u barijatrijskoj kirurgiji, indikacijama za operaciju ali i o mogućim komplikacijama.

Naglasio je da izrazito pretile osobe sa šećernom bolešću mogu nakon barijatrijske kirurgije biti praktički izliječene ili imati puno bolju kontrolu šećerne bolesti uz postojeću terapiju ili čak manju dozu lijekova.

Dijabetička neuropatija

U radionici profesora Jude iz Manchestera i primarijusa Altabasa iz Zagreba sudionici su mogli čuti kako skrbiti o osobama sa šećernom bolešću i razvijenom dijabetičkom neuropatijom.

Naglasili su da je dijabetička neuropatija uglavnom podcijenjen problem u osoba sa šećernom bolešću i zahtjeva rano otkrivanje i liječenje. Ranim otkrivanjem i liječenjem dijabetičke neuropatije moguće je značajno smanjiti rizik od razvitka ostalih kroničnih komplikacija šećerne bolesti.

Kako prevenirati bubrežnu disfunkciju kod osoba sa šećernom bolešću?

Na radionicama su prof.dr. Peter Gaede iz Kopenhagena i dr.sc. Tamara Turk Wensveen iz Rijeke govorili o tome kako prevenirati bubrežnu disfunkciju kod osoba sa šećernom bolešću. Poznato je da je dijabetes vodeći uzrok bubrežnog zatajenja koje zahtjeva kroničnu hemodijalizu. Dobrom regulacijom šećerne bolesti, ali i arterijskog tlaka i lipidnog profila, moguće je spriječiti ili bar odgoditi oštećenje bubrega.

Koliko debljina utječe na nastanak dijabetesa?

Prof.dr. Tatjana Milenković iz Skopja i doc.dr. Sanja Majanović Klobučar iz Rijeke radionicu su posvetile temi skrbi pretilih pacijenata s predijabetesom. Debljina je, naglasile su, jedan od najvažnijih čimbenika koji predstavljaju rizik za razvoj tipa 2 šećerne bolesti. Preko 70 posto osoba sa šećernom bolešću je preuhranjeno ili pretilo. S druge strane pak, neki lijekovi za liječenje šećerne bolesti mogu uzrokovati porast tjelesne mase.

Upravo je zbog toga iznimno bitan individualni pristup osobama sa šećernom bolešću. Pri odabiru terapije za šećernu bolest treba uzeti u obzir i utjecaj lijekova na tjelesnu masu. – Iako neće sve osobe s predijabetesom razviti dijabetes, smatra se da će unutar pet godina u 15-30 posto osoba s predijabetesom razviti šećernu bolest.

Važno je naglasiti da se pravilnom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću te posljedičnim smanjenjem tjelesne mase za samo 5-10 posto takav slijed događaja može prevenirati odnosno rizik obolijevanja od šećerne bolesti smanjiti za čak 50 posto – poručila je doc.dr. sc. Sanja Klobučar Majanović.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više