Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Koliko dugo i na koji način se čuva hrana u frižideru

Da bi se obezbjedila konstantna temperatura, potrebno je da frižider bude što dalje od šporeta, radijatora i drugih izvora toplote, kao i da se ne drži dugo otvoren. Takođe je važno da se redovno čisti i odmrzava, a da bi se obezbedila cirkulacija vazduha, ne treba da se pretrpava namirnicama. 

Pri stavljanju namirnica u frižider, treba voditi računa o sljedećem:

  • Hranu treba poklopiti da bi se zaštitila od suvog vazduha u frižideru. Time se, takođe, prevenira prenos bakterija i mirisa i pomaže čuvanje hranljive vrednosti namirnica.
  • Sveže i obrađeno meso treba ovlaš poklopiti folijom da bi se potpomoglo sušenje površine koja doprinosi smanjenju rasta bakterija. Ne treba koristiti plastične kutije jer dolazi do «znojenja» mesa, što je pogodno za rast bakterija. Sveže meso  staviti na poslednju policu – da ne bi kapalo na druge namirnice i da bi se sprečila uzajamna kontaminacija.
  • Ako meso neće biti upotrebljeno u sledećih par dana, treba da se zamrzne.
  • Odleđeno meso može da se drži u frižideru 48 sati pre spremanja.
  • Voće i povrće staviti u fioku predviđenu za to.
  • Mleko i sokovi se drže u poslednjoj pregradi u vratima.
  • Mlečne proizvode staviti na sredinu najviše police.
  • Nikada ne ostavljati hranu u otvorenim limenkama. Ribu, sokove i povrće nikada ne treba vraćati u originalnu metalnu ambalažu, jer hrana reaguje sa metalom i dobija metalni ukus. Bolje je tu hranu premestiti u dobro zatvorenu plastičnu ili staklenu posudu. Iz istog razloga, hranu ne treba zavijati u aluminijumsku foliju.
  • Bolje je ostaviti jaja u originalnom pakovanju, nego u vratima, jer je u njima temperatura niža.
  • Spremljenu hranu, koja se neće upotrebiti tog dana, ostaviti u dobro zatvorene posude. Spakovati male količine tople hrane, jer veće količine vruće hrane povećavaju temperaturu frižidera i potpomažu rast bakterija. Takođe, doprinose bržem stvaranju leda. Kuvana hrana se stavlja u frižider što pre (u roku od dva sata). Preostalo jelo ne treba držati u frižideru duže od dva dana.

Vrijeme čuvanja hrane u frižideru

Meso

Mljeveno meso, svježa piletina ili riba – moraju se upotrijebiti isti ili najkasnije sljedeći dan. Meso u komadu može ostati dva do tri dana, kuhano dva dana. Jelo s kuhanim mesom može se držati u hladnjaku dva dana, a s piletinom, puretinom ili ribom – do sljedećeg dana.

Mlad sir će ostati svjež do nedelju dana, a zreo sir do mjesec dana.

Jaja u originalnom pakiranju mogu ostati svježa četiri tjedna

Povrće sadrži veliku količinu vode (80-90 posto). Što je veći postotak vode, to je osjetljivija na skladištenje. U suhom okruženju povrće brzo gubi svježinu, ali se može osvježiti brzim uranjanjem u vodu.

– Povrće čuvajte u plastičnim vrećicama ili kutijama ili odjeljcima koji su za to predviđeni.

– Rajčice treba držati odvojeno od salate, krastavaca i jaglaca – jer oni poput jabuka oslobađaju plin etilen koji ubrzava sazrijevanje i starenje, pa će i ostalo povrće brzo požutjeti i izgubiti svježinu.

-Gljive će se dulje sačuvati ako se stave u platnenu ili papirnatu vrećicu ili kartonsku kutiju.

– Luk i krompir staviti na hladno i provetreno mesto, a ne u frižider. Krompir bi trebalo da se drži na tamnom mestu, jer svetlost menja boju površine u zelenu, što dovodi do toga da postane gorak – jer sadrži solanin, materiju koja je otrovna u velikim dozama. Male zelene površine mogu da se otklone, ali ako je ceo krompir zelen – mora da se baci.

Najčešće pogreške kod spremanja hrane
* loše postavljena temperatura hladnjaka
* nepravilno skladištenje, predugo skladištenje u hladnjaku
* svježa i kuhana hrana stoje zajedno, umjesto odvojeno
* svako otvaranje i ostavljanje vrata povećava temperaturu u hladnjaku

 

Voće sadrži visok postotak vode i osjetljive komponente okusa, što ga čini teškim za čuvanje. Sve voće može se čuvati u hladnjaku, na temperaturi od plus četiri stupnja, dok banane i tropsko voće treba čuvati na plus deset stupnjeva.

– Većina voća ostaje svježa ako se u hladnjak stavi neoprano, neoguljeno, u komadu, u plastičnoj vrećici ili pretincu za voće i povrće. Nemoguće je točno reći koliko dugo se određena vrsta voća može čuvati, jer to ovisi o mnogim čimbenicima – poput svježine i kvalitete u trenutku kupnje. Općenito se svježina voća u hladnjaku održava oko tri dana, dok jabuke, kruške i agrumi ostaju svježi mnogo dulje.

– Nezrelo voće može da se stavi u frižider i tako odloži zrenje, dok stono voće – kao što je jabuka, kruška, banana… može da ostane na sobnoj temperaturi da sazri, pa tek onda da se stavi u frižider.

– Hlađenjem banane mogu potamniti, ali to neće utjecati na njihovu svježinu.

– Kajsije, borovnice i trešnje mogu da ostanu sveže tri dana, maline dva dana, jagode jedan do dva dana.

– Jabuke, kruške i šljive oslobađaju plin etilen koji ubrzava sazrijevanje, starenje i propadanje drugog voća i povrća, pa ga treba držati odvojeno, u papirnatoj ili plastičnoj ambalaži. 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više