Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Obratite pažnju! Ako vaš bojler ovako zvuči – može da vas ubije

Bojler je, pored promahe, stvar koja izaziva neviđenu fobiju. Poznato je da bojler može, u slučaju eksplozije, teško da vas povrijedi ili ubije.

Prema riječima stručnjaka, bojler eksplodira usljed neispravnosti.

Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprijekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost, prenosi “Telegraf“.

U slučaju nekontrolisanog grijanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, utoliko i na termometru vidite previsoku temperaturu, pod uslovom da je i on tačan.

Struju možete da isključite i preko prekidaču koji napaja bojler. U slučaju da takvog prekidača nema isključite osigurač na koji je povezan bojler, a ako imate ugrađenu fid sklopku, njenim aktiviranjem isključujete kompletnu struju u stanu, što je najsigurnije.

S obzirom na to da je bojler kao posuda pod pritiskom i naponom u kojoj ima vode, najpametnije je da ga isključite dok se kupate ili tuširate.

Ukoliko je bojler potpuno ispravan (nema ogoljenih žica koje vire, ne curi voda koja je u dodiru sa nekom od njih i slično) i ako je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbjedno ostaviti bojler uključen, ali to uglavnom nije slučaj u našim domaćinstvima.

Do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje. Kad se vrši tehnički prijem zgrade ili kuće, praksa je da se uvijek posebnim uređajima kontroliše uzemljenje. Ako je uzemljenje dobro, kad grijač probije masu, izbiju osigurač ili sklopku i onda dolazi do nestanka struje u bojleru.

Ipak, stručnjaci savetujuju da se uvijek, bez obzira na to da li je uzemljenje dobro ili ne, bojler ugasi prije ulaska u kadu!

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više