Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Primijetili ste rupice na odjeći? To je znak da imate moljce u stanu! Evo kako da ih se riješite…

S prvim proljetnim danima u naše domove stižu i prvi insekti, ali samo jedna vrsta sitnih životinja ostavlja tragove na našoj odjeći – moljci. Zato, ako ste primijetili da vam je uništena omiljena bluza, spremite se za kompletno čišćenje. A potom i za neophodan mehanizam zaštite.

Moljci imaju snažno čulo mirisa. Preko njega komuniciraju, pronalaze partnere i hranu. A izuzetno ih privlači miris ljudskog znoja, dlaka i prirodne tjelesne masnoće koja ostane na odjeći poslije nošenja. Te mirise posebno zadržavaju prirodni materijali kao što su vuna, svila i krzno. Zato je važno u ormaru držati samo čistu odjeću. A ako odlažete sezonsku garderobu na duži period, smjestite je u plastične kese iz kojih možete da izvučete vazduh. Kartonske kutije moljci lako pregrizu, prenosi “Žena“.

Štetu na odjeći prave samo gusenice moljca jer odrasli moljci nemaju usta i žive samo dok ne polože jajašca. Rupice na odjeći upozoravaju na mjesto polaganja jaja, a znakove mreže možete potražiti i u uglovima ormara, i naravno, odmah ih ukloniti. Redovito usisavajte jer se moljci mogu izleći i na tepisima, a pravi lijek za njih je i provjetravanje garderobe jer ih privlače topli i vlažni prostori.

Mračna i zavučena mjesta kakva su garderoberi vrlo im prijaju, ali vole oni i blizinu hrane. Zato su im i kuhinjskim ormarići i kutije idealna staništa.

Ako ste primijetili najezdu moljaca u svom ormanu, kao i rupice na odjeći koju ste skupo platili, ne vrijedi vam da se nervirate. Pređite u akciju.

Operite odjeću na visokoj temperaturi ili je stavite u zamrzivač na nekoliko dana jer će to ubiti sva jajašca. Očistite cijelu unutrašnjost ormara mješavinom vode i sirćeta pazeći da ne oštetite namještaj.

U ormare i fioke postavite kesice napunjene suhim ruzmarinom, tamjanom, karanfilićem, lavandom ili listovima lovora. Uljima ovih biljaka možete poprskati mjesta gdje se moljci skupljaju.

Nastavite redovno da usisavate tepihe i provjetravate odjeću.

Šta ako se moljci pojave u kuhinji?

Ustajao miris u kuhunji, mreže u uglovima ili ljepljivi tragovi u kuhinjskim ormarićima prvi su znakovi da su se u vašoj kuhinji nastanili moljci. Zato bacite svu zaraženu hranu i temeljito očistite kuhinjske elemente mješavinom vode i sirćeta.

Posebno budite pažljivi sa žitaricama, orašastim plodovima i pirinčem jer se moljci njima hrane i u njima polažu jajašca. Sve otvorene kutije sa ovim namirnicama bacite, a nove držite u čvrsto zatvorenim staklenim ili metalnim kutijama.

Redovno provjetravajte kuhinju, ako imate roletne, redovno ih podižite da prostorija bude dovoljno osunčana.

Najezdu moljaca nemojte rješavati klasičnim pesticidima i proizvodima neprovjerene toksičnosti, koji mogu biti izuzetno štetni ako ih slučajno prenesete odjećom i posteljinom na kožu. Opasni su i za kućne ljubimce, prenosi “Žena“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više