Fresh Press portal
Life Style Video

Sigurno ste viđali tursko oko, a evo šta zapravo ova amajlija privlači u vaš dom

Mnogi na putovanjima kupuju tursko ili “zlo oko” kao suvenir, a evo šta zapravo ovaj talisman donosi u vaš dom…

Oči su rječitije od usana, one su glas srca i u njima se oslikava naša duša. Kako se onda za neko oko može reći da je zlo? Može, ali samo ukoliko se radi o popularnom talismanu izrađenom od plavog stakla, koji je posebno na cijeni u Turskoj i Grčkoj. Poznatiji i kao “tursko oko” ili “nazar”, ovaj suvenir se smatra moćnim sredstvom zaštite od uroka, ali i zlih pogleda.

Ovakvo vjerovanje nije vezano samo za Tursku. Naprotiv, smatra se da legenda potiče još iz perioda starog Egipta i Mesopotamije, pa ne čudi što se ovaj simbol može naći u mnogim domovima širom Sirije, Irana, Libana, Iraka, Afganistana i Azerbejdžana. Takođe, suveniri poznati po svojim koncentričnim krugovima ne moraju biti samo plavi, već se mogu naći primjerci u bijeloj, crnoj ili zlatnoj boji.

Značenje, naravno, ostaje nepromijenjeno o kojoj god boji da se radi – tursko oko donosi sreću, postavlja se blizu kućnih vrata (kako bi “odmjerilo” svakog posjetioca), a majke širom Mediterana ga obavezno stavljaju pored bebinog kreveca kako bi svoje novorođenče zaštitile od zavidnih i potencijalno opasnih pogleda. Čest je detalj i u kancelarijama, kolima, na farmama – jednom riječju, svuda gdje postoji “opasnost” da se neko previše “zagleda” u vašu imovinu!

Ipak, najzanimljiviji primjerci Nazara se mogu naći upravo u Turskoj. Osim najučestalijih amajlija koje se izrađuju od ručno pravljenog stakla, mogu se naći i čitave kolekcije nakita ali i odjeća sa ovim simbolom.

Zanimljivo je dodati da je Nazar takođe zaštitni znak privatne turske avio-kompanije Fly Air.

Prema vjerovanju Turaka, treba se zaštiti upravo od onih lijepih i upečatljivih očiju, posebno ukoliko su one pritom i plave boje. Koliko god plave oči djelovale nježno ili atraktivno, u Turskoj se vjeruje da su one istovremeno nosioci negativnih emocija koje mogu lako poslati na vašu adresu.

Prema vjerovanju… tursko oko ima moć da sve negativne vibracije i pomisli odbije od vas, odnosno da ih “uhvati” a zatim rasprši. Tajna je u plavom “kamenu” koji se koristi za pravljenje ovih talismana sreće, a on je sastavljen od idealne kombinacije već pomenutog topljenog stakla, bakra, gvožđa, vode i soli. Ovaj zanimljiv spoj metala i minerala zaista djeluje kao moćan štit protiv uroka!

Ukoliko se desi da u “borbi” protiv negativne energije nazar pukne ili se ošteti na neki drugi način – najbolje je na vrijeme ga zamijeniti novim komadom kako bi i dalje mogao nesmetano da vas štiti, piše “Informer“.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Sirija priznala genocid Turske nad Armenima

E.H

Šta je Srbima sve ostalo od Turaka

E.H

Turska odgovorila na napad sirijskog režima, gađano 115 meta

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više