Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Šta je ženama bitnije: Dobar izgled ili karakter muškarca?

Žene će možda reći da im je karakter muškarca važniji od njegovog izgleda, ali istraživanja pokazuju suprotno.

Istraživači su ispitanicama prikazali trominutni video u kom je prikazan “potencijalni partner” – muškarac prosječnog izgleda sa braon kosom i naočarima, dok sjedi u kancelariji.

Kamera je prikazala njegovo lice, ramena, bicepse i noge izbliza, dok je on govorio o tome šta voli, a šta ne voli, o svom obrazovanju, roditeljima i navikama u vježbanju.

Prije nego što su pogledale film, polovina od 125 ispitanica trebalo je da ga zamisli kao “kratkorocnog partnera”, a druga polovina kao “budućeg supruga”.

Poslije gledanja videa, trebalo je da odgovore na 43 pitanja kako bi bilo utvrđeno šta su zapamtile od detalja prikazanih u videu.

Analize su pokazale da su one koje su u muškarcu vidjele potencijalnog supružnika, više vodile računa o onome šta on govori, ali su one koje su od njega očekivale samo prolaznu vezu, bile više zainteresovane za njegov izgled.

Terens Horgan, socijalni psiholog Univerziteta u Mičigenu kaže da rezultati pokazuju prvi dokaz da i žene u muškarcima (doduše, onim s kojima ne planiraju da provedu ostatak života), vide samo njegove fizičke karakteristike.

U radu objavljenom u “Journal of Social and Personal Relationships”, dr Horgan kaže da bi muškarci to trebalo da imaju u vidu kada prilaze ženama.

Šarm i šaljivi komentari trebalo bi da se čuvaju za one koje su zainteresovane za ozbiljnu vezu, a za ostale je potrebno da istaknete svoje fizičke atribute na pravi način, kažu istraživači.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više