Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Uz ovih šest trikova smanjite račun za struju

Ovo je nekoliko savjeta kako da uz neke sitne promjene smanjite račun za struju u vašem domu.

Jeste li znali da screensaver troši podjednako energije kao i kada se na računalu nešto radi? Ili da punjač za telefon podjednako radi i kada ne punite telefon?

U stanu ili kući potrošnju struje ćete smanjiti ako pratite određene smjernice i ako se pridržavate sljedećih savjeta:

1. Isključite sve aparate poput televizora, punjača za telefon, računalo.. kada ih ne koristite i iz zida izvucite kablove jer transformatori, na primjer, troše struju i kada uređaji ne rade.

2. Screensaveri na monitoru računala troše istu količinu energije kao kada se na računalu nešto radi. Bolje je računalo isključiti kad god ne radite na njemu. I odaberite monitor s ravnim ekranom jer LCD ekrani troše trećinu energije koju potroše CRT monitori. A ako vam nije potreban veliko desktop računalo odaberite laptop – on je veći štediša energije.

3. Zamijenite obične žarulje štedljivima. Štedljiva od 25 vata svijetli istim intenzitetom kao obična od 100, a ušteda energije je ogromna.

4. Kupujte bijelu tehniku A, ili A+ klase jer takvi energetski štedljivi aparati smanjuju račune.

5. Koristite, kada je god moguće, noćnu, jeftiniju tarifu koja u zimskom razdoblju traje od 21 sat do 7 sati ujutro.

6. Kontrolirajte potrošnju električne energije. Na svakom potrošaču električne energije navedeno je koliko struje troši tijekom jednog sata. Na primjer, ako vam je televizor snage od 100 W uključen tri sata dnevno za mjesec dana će potrošiti 30 x 0,1 kW x 3 h, što na računu iznosi 9 kWh.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više