Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

ZH-ZOLA: Sve što treba da znate o bojenju zidova

Ukoliko se sami odlučite na bojenje ili krečenje zidova ili ipak ne, pa ste skloniji angažirati profesionalce, pomoću ovih savjeta možete uštedjeti vrijeme i novac.

Šta je to na šta trebate obratiti pažnju za vrijeme bojenja zidova?

Izbjegavajte objašnjavati majstoru kakvu boju želite iz primjera nekih magazina jer najvjerovatnije to neće biti ta boja u većini slučajeva.

Odabir boje

Kako bi izabrali boje i nijanse koje vama odgovaraju, mogu vam pomoći ton karte koje su na raspolaganju u svakoj prodavaonici boja i lakova.

S obzirom da postoje određena osnovna pravila prilikom odabira prave boje, najvažnije je da ste vi sigurni kako je to pravi izbor na duge staze.

Također morate znati da svjetlije boje povećavaju, a tamnije optički smanjuju prostor, pa u skladu s tim  se odlučite na to šta želite postići sa bojom koju ste izabrali.

Zaštitite zid i podove

Uvodni radovi prilikom bojenja zidova se svakako odnose na zaštitu podova, utičnica, prekidača, radijatorske cijevi kao i same radijatore, štokove od vrata i prozora kao i sve ostale objekte koji se nalaze na zidu kao npr. police i slično.Na zidu koji bojite potrebno je zaštititi utičnice, vanjsku stranu dovratnika , prozorskog okvira, radijatorske cijevi i sl.

Za tu namjenu najpraktičnije je koristiti tzv. pik traku koju možete nabaviti u nekoliko različitih širina.

Kada je riječ o podovima i namještaju, njih možete zaštititi najlonom sa posebnom namjenom kada je riječ o bojenju prostorija pomoću kojeg ćete lako zaštiti prostor koji bojite.

Zaštitite sebe!

Pored svega spomenutg, zaštita se odnosi i na vas same ukoliko se upravo vi odlučite na bojnje. Za tu namjenu idealne su jednokratne latex rukavice za ruke, dok na obuću možete navući i obične plastične kese iz prodavnice.

Ukoliko želite da napravite preraspored na svom zidu npr ne želite neke slike da stoje na istom mjestu ili čak nikako, bitno je dobro popuniti sve neravnine kao i rupice, posebno one od rekvizita za vješanje slika npr. ekseri kuke i sl. Naravno ukoliko želite nove rupe, uradite to nakon što se zid u potpunosti osuši.

Za vrijeme bojenja, otvorite prozor, neka bude uvijek otvoren radi provjetravanja i isparavanja mirisa.

Bojenje ili krečenje uvijek započnite tako što ćete  pljosnatim kistom ili malim valjkom preći 15-ak centimetara od vrha pik trake, kako ne bi slučajno obojili plafon kao i ostale dijelove oko utičnica, žica, dovratnika i sl.

Obratite pažnju i na donji dio zida koji bojite na isti način koji smo maloprije spomenuli. Nakon ovog prvog koraka pri samom bojenju krećete s velikim valjkom kojim ćete preći cijelu površinu zida.

Ukoliko vam se u prvih nekoliko trenutaka čini kako je zid flekav ili šaren ne brinite! Kako se suši, boja će izgledati ravnomjernija.

Bez obzira kako zid izgleda nakon prve ruke bojenja ili krečenja, svakako ga obojite još jednom i to nakon što se potpuno osušio, po mogučnosti naredni dan.

Ukoliko vam ostane neiskorištene boje, dobro je zatvorite ili prespite u običnu staklenu posudu  te držite na suhom i tamnom mjestu. Dobro će vam doći u slučaju da imate oko ‘sokolovo” i niste zadovoljni kako ste na pojedinim mjestima obojili, kako bi vaše zidove doveli do konačnog savršenstva.

Bitno je da kompletan pribor nakon bojenja i krečenja odmah operite u mlakoj vodi. Ukoliko to ne uradite vrlo je vjerovatno da će morati kupovati novi alat za bojenje i krečenje.

Ukoliko se već sada odlučite da osvježite svoje prostorije potrebni materijal i alat kao i rekviozite možete naći u ZH-ZOLI Prva ulica 11, Živinice, po povoljnim cijenama i uz veliki izbor boja i lakova..i sve sto je potrebno za bojenje.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


,

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više