Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Znate li koji je grad najskuplji na svijetu?

Ovaj grad ostaje najskuplji grad na svijetu treću godinu zaredom ispred Hong Konga, Ciriha, Ženeve i Pariza, pokazuje danas objavljena studija Ikonomist intelidžens junita (Ecomonist Intgelligence Unit – EIU)

87291_SYZVWoJw56

Singapur zauzima prvo mjesto na listi najskupljih gradova svijeta. Na šestom mjestu je London, ispred Njujorka i Los Anđelesa, dva američka grada koja su ove godine ušla u prvih deset najskupljih gradova svijeta zbog skoka vrijednosti dolara čime su poskupjeli troškovi života u SAD.

Njujork nikad nije bio tako visoko na listi od 2002. godine, i skočio je za 42 mjesta od 2011. godine, navodi se u studiji. Pariz, peti na listi, jedini je grad u evrozoni u prvih deset, gdje se takođe nalazi Kopenhagen, osmi koji dijeli to mjesto sa Seulom i Los Anđelesom.

Sin

Drugi evropski gradovi su međutim nastavili da padaju niže na rangiranju zbog porasta vrijednosti dolara i slabljenja eura, navodi se u studiji. Japanski gradovi se spuštaju na listi zbog stagnacije inflacije i pada jena zbog čega su Tokio i Osaka pali niže u ovoj klasifikaciji. Tokio je 11. a Osaka 14. na spisku.

Tri azijska grada su u prvih deset – Singapur, Hong Kong i Seul. Slabljenje vrijednosti drugih valuta kao što je australijski dolar, koji slabe uglavnom zbog smanjenja tražnje u Kini, uticalo je na to da gradovi kao što su Sidnej i Melburn ove godine nisu na spisku prvih deset najskupljih gradova.

Azijski gradovi su najskuplji zbog robe široke potrošnje dok visinu troškova u evropskim gradovima podižu cijene zabave, navodi studija.

Singapore . View of Marina Bay with the Marina Bay Sands hotel, the ArtScience Museum (Moshe Safdie Architect) and the Singapore Flyer from LeVel 33 Rooftop Restaurant and Bar at Marina Bay Financial Centre Tower 1, Image: 172607209, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više