Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Naučnici otkrili šta zaista izaziva rak

Ranije se vjerovalo da rak svoje žrtve bira po principu “ruskog ruleta”, odnosno puke slučajnosti. Sada je otkriveno da to baš i nije tako

Naučnici su otkrili da je čak u 70 do 90 posto slučajeva do oboljevanja od raka došlo zbog spoljnih faktora, a ne zbog loše sreće, kako se donedavno tvrdilo.

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu “Nature” pokazuje da je samo 10 do 30 posto obolijevanja od raka povezano s prirodnim funkcionisanjem tijela, odnosno “srećom”, a da mnogo veći utjecaj na pojavu kancera imaju rizični faktori poput pušenja, ekološkog zagađenja, zračenja i drugih spoljnih utjecaja.

Rak nastaje kada matične ćelije podivljaju počnu da se razmnožavaju bez kontrole. Ponekad do toga dođe zbog neke urođene genetske mutacije, ali tim ljekara iz centra za liječenje raka “Stony Brook”u New Yorku zaključili su da je to zaista rijetkost.

– Spoljni faktori igraju važnu ulogu u ovom procesu i ljudi ne mogu da se skrivaju iza teorije o tome da su jednostavno baksuzni. Ne mogu da puše, pa da kad dobiju rak tvrde kako “nisu imali sreće”. Loša sreća je kada igrate ruski rulet, a u revolveru je jedan metak. Ono što pušači rade je dodavanje još 2-3 metka u taj revolver – rekao je doktor Yusuf Hannun, direktor ovog centra.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više