Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Nevjerovatna priča žene koja tečno govori čak 120 jezika!

Natalija Beketova rodom iz okoline Moskve govori tečno 120 jezika, a za ovaj fenomen stručnjaci nemaju objašnjenje.

Ruskinja Natalija – Nataša-Beketova, skromnog obrazovanja, govori više od 120 živih i mrtvih jezika ovog svijeta, egzaktno su utvrdili naučni saradnici Moskovskog univerziteta. Za sada nema naučnog objašnjenja ovog fenomena. Dodatnu zabunu u priču o Nataši unosi i činjenica da se ona, govoreći tečno pojedine rijetke jezike, apsolutno uživljava u ličnosti iz tog podneblja i vremena, da praktično u tim trenucima predstavlja njihove reinkarnacije!

Natalija je rođena 1987. u gradiću Anapi u blizini Moskve. Pre nekoliko godina o njenim sposobnostima brujali su svi svetski mediji. A onda je nestala. Sada radi kao medicinska sestra i živi „negde” u Finskoj pod potpuno drugim imenom – Tati Vela!

Beketova je nedavno ispričala svoja sećanja iz prvih susreta sa svojom čudnom sposobnošću: „Bila sam u 9. razredu srednje škole kada sam pokušavala da riješim neki test iz matematike. Pokušala sam da zavirim u svesku mog para iz klupe i da prepišem rešenja. Odjednom, profesorka je počela da urla i rekla da će me izbaciti sa časa. Strašno sam se uplašila a srce je počelo neverovatno ubrzano da kuca. Sve oko mene je počelo da se okreće, a „slika” okoline se potpuno zatamnila. Osjetila sam kao da letim prema nebu…Oko mene su „igrale” smaragdne iskrice i vatrene lopte koje sam dodirivala ne osećajući nikakvu bol. Osećala sam „neljudsku” sreću i mir. Ne znam koliko sam bila u takvom stanju, ali kada sam se osvjestila nisam znala gde sam. Ljudi oko mene koje sam ugledala vikali su u sav glas…”

Nevidljiva ruka

Lidija Dmitrijeva, jedna od profesorki srednje škole u koju je tada išla Nataša, priseća se tih događaja sa učenicom Beketovom i potpunim haosom koje su tog dana prošli sa njom. „Kada se Nataša povratila posle padanja u nesvest, počela je odmah da govori nekim potpuno nerazumljivim jezikom koji nikako nije bio ruski, već neki germanski. Profesorka engleskog je uspjela da dešifruje samo njene reči: ‘Nemojte da vičete na mene. Zovem se En Mekdauel!’”

Nataša je posle testa iz matematike smještena u bolnicu, ali je već posle 24 sata otpuštena. Utvrđeno je da je njeno fizičko stanje besprjekorno.

Tek tada nastaju problemi i čudna događanja. Od dana otpuštanja iz bolnice Nataša se više nije sjećala nijedne rečenice ruskog! Potpuno je zaboravila maternji jezik. Umjesto toga, iz nje su svakodnevno „izlazile” bujice riječi najrazličitijih jezika. Porodica se uplašila i počela da je vodi kod raznih ljekara. Nijedan nije mogao da postavi nikakvu dijagnozu jer, prije svega, Nataša je izgledala potpuno normalno…

Na kraju je stigla i do Moskve, do Univerziteta. Podvrgnuta je detaljnim analizama i raznim testovima psihologa, antropologa i lingvista. Svi su priznali da su naišli na enigmu koju ne mogu da rieše. Jedino su uspjeli da se slože da Nataša Beketova nije psihički bolesna i da je njen um, sa sigurnošću, sposoban da govori 120 stranih jezika!

Stručnjake je najviše čudio um Beketove u kome su bili pohranjeni drevni, zaboravljeni jezici plemena širom planete koja su odavno nestala. Među njima i jezik malog plemena u Polineziji Ngoba koji je iščezao 600 godina pre Hrista! U tim eksperimentima utvrđeno je da Nataša jako dobro, odlično poznaje drevni starokineski, egipatski, vavilonski, etruski i staroslovenski… Ali i mnoge druge antičke jezike. Zaboravljene!

Nataša ima objašnjenje svojih nevjerovatnih sposobnosti. „Moja svijest je kao list bijelog papira po kome je neka nevidljiva ruka crtala neke nepoznate znake. Ali, volšebno u jednom trenutku moj um ih je razumio! Svi jezici, 120, koji su mi postali maternji jezici potiču iz mojih prethodnih 120 života koje sam proživjela. Imam fragmentarna sećanja na skoro sve, ali ne mogu u potpunosti da ih rekonstruišem. U tim trenucima trošim ogromnu energiju i posle samo nekoliko minuta „prisećanja” osećam se potpuno iscrpljenom”

Sjećanja duše

Nataša Beketova misli da je njena duša u tih 120 života prešla put cele naše civilizacije: od prvih primitivnih vremena i plemena pa sve do naših dana, 21. vijeka.

Sjećam se, rekla je naučnicima Nataša, da sam bila pripadnik jednog veoma primitivnog plemena. „Nosila sam odjeću od životinjskog krzna i živjela u nekakvom šatoru nalik na jurtu. Potom se moj ‘film’ dalje odmotava i ja živim u Japanu. Na obodu nekakvog jezera, odjevena u kimono roze boje. Potom vidim sebe u uniformi Napoleonove armije i zovem se Žan Dever…Imam ponekad i vizije sopstvene smrti u tom periodu: probo me je bajonetom ruski carski vojnik kada sam imala (imao) 21 godinu. Sećam se da sam u poslednjem životu umrla u Njemačkoj od tifusa kada sam imala 13 godina…”

Posebna priča o sposobnostima Beketove je i moć da dijagnostikuje razne bolesti kod ljudi. Novinar ruske „Komsomoljske pravde” koji je intervjuisao Nataliju posvedočio je da je ona za 5 minuta pobrojala sve bolesti od kojih on boluje i detaljno opisala i operaciju očiju kojoj je bio podvrgnut. Uz to – odredila je tačno i dioptriju svakog njegovog oka!

Nataša je završila srednju medicinsku školu i kurs masaže, ali po mišljenju stručnjaka njene sposobnosti daleko prevazilaze njeno obrazovanje. O tome svedoče izjave mnogih očevidaca i pacijenata, ali i video snimci. Jedan snimak je zabeležio seansu liječenja onkološkog pacijenta – pomoću pravoslavnih molitvi. Snimak pokazuje da se u trenutku kada Nataša izgovara molitvu, pored nje pojavljuje nekakav bijeli loptasti objekat koji je, kako je molitva odmicala, menjao oblik. Pritom, i intenzitet njegove svetlosti se stalno menjao. U momentu kada je svetlost jačala, iz donjeg dela „objekta” pojavljivala se traka ljubičaste boje koji je odlazio do Natašinog grla…

Svedočenja Nataše Beketove su fragmentarna i prilično teško razumljiva. Jedan od stručnjaka koji su ispitivali Natašu, profesor na Institutu za orijentalne studije na Univerzitetu „Lomonosov” Tatjana Grigorijeva pokušala je da riješi ovu enigmu. Jedino je došla do zaključka da je cijela ljudska evolucija i pretvaranje Nataše od osobe sa skromnim obrazovanjem u svetskog poliglotu proizvod nekakvog šoka u doba adolescencije. Rekla je da ovakav proces može da se poveže sa sjećanjima duše o događajima koje je preživjela u prošlim životima! Što nije moguće provjeriti i naučno dokazati. Istovremeno naučnici podsećaju da postoji teorija, veoma popularna poslednjih godina, po kojoj ljudski mozak koristi samo 10 odsto svojih kapaciteta. A Tatjana Grigorjevna smatra da je stres kod Nataše „probudio” i onih ostalih 90 odsto mozga koju ostatak čovječanstva ne koristi…

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više