Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

OČI ŠIROM ZATVORENE – Sintagma današnje civilizacije

Stanley Kubrickov film ‘Oči širom zatvorene’ osim ‘arhetipnog’ para s kraja prošlog stoljeća (Cruise i Kidman), Kubrick je već od početka filma simbolički navodio ono što će se dogoditi pri kraju

Kako je on redatelj koji je svu svoju kreativnost usmjeravao na detalje, ne čudi da se tokom prvog sudara ‘više srednje klase’ u elite tokom scene plesa i zabave na jednom od zidova nalazi zvijezda Ištar – koja označava svetu seksualnost i ritual.

oci

Kasnije se u većem broju scena pojavljuje duga, božićno drvce (nordijsko-germanska predaja), no ključni dio filma dolazi kada Bill nailazi na pijanista Nicka Nightingalea. Tada u trgovini podno duge kupuje kostim i ulazi u elitni dvorac s lozinkom ‘Fidelio’ koja ujedno dijeli ime s Beethovenovom operom o ženi koja se žrtvuje radi svog muža političkog zatvorenika. Dvorac u stvarnosti je Mentmore Towers u vlasništvu obitelji Rothschild poznat po bizarnim ritualima i zabavama. Korištenje venecijanskih maski također je zanimljivo – priča govori da su one osmišljene od strane crnog plemstva koje je na taj način simboliziralo svoju infiltriranost u domicilnu kulturu bez predrasuda.

Kao glazbenu podlogu, Kubrick je namjerno uzeo glazbenu podlogu iz rumunske pravoslavne crkve koja je jedna od najstarijih ceremonijalnih izvedbi te ju je interpretirao u reverzibilnom pogledu putem tehnike ‘backmaskinga’. Na taj način je odradio ritual Aleistera Crowleya vezan uz Edisonov fonograf i invokaciju demona. Na istom autoru se zadržao i prilikom tantričkih seksualnih rituala, a simbolički je konstantno i promovirao tzv. ‘magijski krug’ (kojeg je subliminalno sakrio u brojne scene), a isto tako je otkrio i kako poznati zataškavaju stvarne prirode smrti zvijezda (Amanda i ‘smrt predoziranjem’). Kubrick se vješto poigrao i s ulogom visokog svećenika.

https://www.youtube.com/watch?v=xhV-4658syE


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više