Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Otkriveni novi simptomi dugog covida

Godinu dana nakon što je izbila pandemija koronavirusa, o bolesti covid-19 sve se više zna, no velika enigma ostaje takozvani dugi covid.

Osim što ima posljedice za zdravlje koje još nisu do kraja definirane, utječe i na mentalno zdravlje bolesnika, zabrinutost pacijenata.

Što je uopće dugi covid?

Dugi covid je naziv za skup simptoma s kojima se ljudi suočavaju i dugo vremena nakon što su se oporavili od bolesti, odnosno dobili negativan test na koronavirus.

U prosjeku dugi covid traje dulje od 12 tjedana, ali neki taj naziv koriste i za simptome koji traju dulje od osam tjedana. Radi se o trajnim oštećenjima pluća, srca, bubrega ili mozga, ili jednostavno o iskustvu blažih simptoma unatoč tome što se bolest više ne može detektirati.

Najčešći simptomi dugog covida

Osobe koje su iskusile dugi covid, imaju razne simptome, a ovo su najčešći:

– poteškoće s disanjem

– bol u zglobovima

– bol u prsima

– gubitak okusa/mirisa

– umor

– slaba koncentracija

Novi simptomi dugog covida

Nova studija objavljena u časopisu Nature otkrila je i druge simptome:

– mali moždani udari

– komplikacije s ugrušcima u plućima

– lupanje srca

Jedna od autorica studije Elaine Y. Wan kaže da su pacijenti prijavljivali ove simptome mjesecima nakon što su se pokazali pozitivnima na koronavirus, a usto su imali lupanje srca i jak umor.

Ističe da ti simptomi nisu uvijek istog intenziteta te da nemaju veze s težinom kliničke slike. Pacijenti su se još žalili na poteškoće u odlučivanju i sjećanju.

Premda se o dugom covidu još uvijek ne zna puno, stručnjaci smatraju da se ti simptomi trebaju detaljno istražiti pa čak preporučuju posebne odjele za brigu o takvim pacijentima, prenosi Eat This.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više