Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Praznovjerja ili ne zaključite sami

Pročitajte ove vrijedne savjete i upozorenja, pazite da usljed neinformiranosti, sami sebi ne postanete najgori neprijatelj.

Neki će reći da ‘nazdravlje’ govore kako bi pokazali da su dobro odgojeni. Međutim, zapravo postoje praznovjerje da kada nekome poželimo nazdravlje nakon što kihne, zapravo sebi prizivamo sreću. Ovo vjerovanje datira iz 6. stoljeća kada se kihanje gledalo kao način izbacivanja zlih duhova iz sebe. Stari Rimljani vjerovali su da kihanjem duša izlazi iz tijela i zato je treba pozdraviti s ‘nazdravlje’, kako bi bila sigurna. Kada je kuga zahvatila Europu 1665. godine papa je naredio da se svima koji kišu poželi ‘nazdravlje’ jer će vjerojatno umrijeti.

Posuditi vjenčanicu donosi sreću osobi koja posuđuje, ali nesreću onomu kome posuđuje. No, zadržati svoju svadbenu odjeću nije dobro jer sve dok je imate, nećete moći napredovati.

Da biste otjerali goste koji nikako da vas ostave na miru, stavite metlu iza vrata u sobi do one u kojoj gosti sjede, ali tako da držak metle bude uperen prema njima. Vjeruje se da će to ubrzati njihov odlazak.

Nikad ne metite kuću noću jer ćete uvrijediti duhove mrtvih koji vas mogu ureći. Ne izbacujte metlom prašinu kroz ulazna vrata jer na taj način izbacujete svoju sreću, nego pometite sve na hrpicu i pokupite lopaticom pa ćete se riješiti zlih duhova.

Nemojte spavati i pjevati za stolom jer to donosi nesreću. Mrvice sa stola nikad ne bacajte na pod jer ćete uvijek biti siromašni. Nikad ne sjedajte na stol jer to donosi nesreću.
Kad postavljate stol, prije svega stavite na njega soljenku jer ćete tako osigurati da osobe koje sjedaju za stol doživotno ostanu prijatelji.

Ako se želite riješiti upornog udvarača kojemu ni u ludilu nećete uzvratiti osjećaje, darujte mu nož ili neki drugi oštar predmet. Ova se čarolija može razbiti samo tako da vam osoba kojoj ste dali taj predmet uzvrati darovanjem novčića ili nekog sličnog predmeta.

Rasječena glavica crnog luka trebala bi uvijek stajati u vašoj kuhinji. Naime, crni luk će preko noći u sebe uvući sve bakterije, viruse, prljavštine i neugodne mirise. Sutradan luk bacite i pripremite novi. Na ovaj način ćete izbjeći mnoge bolesti.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više