Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Riješena dilema: Da li bojler treba da je stalno uključen?

Vječita dilema svake porodice je – da li gasiti ili ostaviti bojler da stalno radi, kako bismo trošili manje struje. Iako među većinom vlada mišljenje da je bolje ostaviti ga da radi jer se pri svakom paljenju troši više struje za ponovno zagrevanje, odgovor je potpuno drugačiji.

Nikola Nikolić, zamenik direktora jednog preduzeća koje se bavi energetskom efikasnošću kaže da od dinamike trošenja zavisi da li da ga gasite ili stalno držite upaljenog.

“Zavisno od toga na šta trošite toplu vodi i koliko često, preporučujem da se bojler ipak gasi kada je skupa struja. Primera radi, jednoj četvoročlanoj porodici je najbolje da bojler uključuje noću kada je jeftina struja i gasi ujutru kada prestaje taj režim, pa da ga predveče dogreje”, kaže on.

“I u stanovima u kojima živi jedan član preporučujem da koristi prednosti jeftine struje jer je ona još uvijek nekoliko puta jeftinija, samo što on verovatno ne treba da ga dogreva”, savetuje Nikolić.

Pogrešno je uvjerenje da bojler treba da bude stalno uključen, jer ga termoregulator uključuje i isključuje prema podešenoj temperaturi i da tada navodno troši manje električne energije.

Osim toga, stalno upajen bojler i danju i noću, stvara potencijalnu opasnost ukoliko neki ili svi sigurnosni elementi na bojleru otkažu.

Izvor: Magazin.ba

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više