Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Riješite se pesticida sa voća i povrća pomoću jednog sastojka

Američki naučnici tvrde da je sastojak koji domaćice imaju u kuhinji — soda bikarbona, djelotvorna u ispiranju pesticida sa voća.

 

 

U Americi je količina pesticida u jabukama pod stalnom kontrolom“, kaže Lili He, jedna od glavnih autora ove studije.

Naučnici ističu da voće apsorbuje pesticide i da ih je moguće isprati sodom bikarbonom. Međutim, niko do sada nije izmerio koliko duboko su pesticidi prodrli u voće.

„Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili koliko su duboko pesticidi prodrli u voće i u kojoj meri ih je moguće isprati“, rekla je He, dodavši da su ona i kolege u eksperimentima koristili organske jabuke.

Zalili su voće najvišom dopuštenom količinom pesticida u skladu sa pravilima. Zatim su pokušali da ih isperu običnom vodom i sodom bikarbonom.

Nakon petnaestominutnog ispiranja sodom bikarbonom, gotovo sve hemikalije su uklonjene sa površine voća, ali su neke ipak ostale duboko u voću. Čak ni soda bikarbona nije dotle dospela.

„Kora jabuke je puna nutrijenata, ali je u njoj i puno pesticida. Kada jedete jabuku, možete izabrati da li ćete joj oguliti koru ili nećete. Međutim, to ne možete primeniti kod voća poput grožđa ili kod povrća poput spanaća“, rekla je He.

Jedna od metoda je i potapanje voća u vodi, u morskoj soli i soku limuna u trajanju od desetak minuta.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više