Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Stručnjaci otkrili da slavni književnik nije umro od raka

Čileanski književnik Pablo Neruda nije preminuo od raka 1973. godine, saopštili su stručnjaci nakon analize njegovih posmrtnih ostataka.

Tada je bilo saopšteno da je laureat Nobelove nagrade preminuo od raka 23. septembra 1973. godine ili 12 dana nakon vojnog puča koji je predvodio Augusto Pinoče.

Međutim, bivši Nerudin vozal Manuel Araja tvrdi da je on preminuo pošto su ga otrovali pridnici tajne službe.

Rezultati novih analiza potvrđuju da Neruda nije preminuo od raka, ali da tek treba da bude utvrđen stvarni uzrok.

Doktor Aurelio Luna je na konferenciji za novinare istakao da su stručnjaci “stopostotno uvjereni” da Nerudina umrlica ne odslikava realan uzrok smrti.

Pjesnik je bolovao od raka prostate ali nije bio životno ugrožen zbog čega je tim od 16 međunarodnih stručnjaka došao do zaključka da postoji mogućnost da je u njegovu smrt umiješana treća strana.

U toku su analize toksina pronađenog u ostacima koji su ekshumirani na osnovu sudskog naloga 2013. godine. Moguće je da će biti potrebno do godinu dana da se obave sve analize i objave rezultati.

Neruda je bio pristalica i prijatelj svrgnutog predsjednika Čilea Salvadora Aljendea.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više