Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Biblioteka iz Čikaga traži da joj pomognu da dešifruje “Knjigu magičnih vradžbina”

Nekoliko američkih medija je početkom jula objavilo saopštenje da je čikaška naučna biblioteka Njuberi zamolila korisnike interneta da pomognu u dešifrovanju knjige vradžbina iz XVII vijeka.

Radi se o rukopisnoj knjizi pod uslovnim nazivom „Knjiga magičnih vradžbina“, koju su, kako smataju naučnici, napisale dvije osobe u Engleskoj u XVII vijeku. Knjiga je napisana na engleskom i latinskom jeziku, a imena autora su nepoznata.

Ovo je primjer vradžbine iz knjige: „O zubobolji. Uzmi zub iz lobanje mrtvaca i okači ga oko vrata sve dok bol ne prođe“.

Za liječenje grčeva u knjizi se navodi da treba zaviti nogu pergamentom na kojem je ispisano „Gut + Gut + Egul + Getaul +“. „To će pomoći“, navodi se u tekstu.

Knjiga sadrži preporuke za najrazličitije prilike: komuniciranje sa duhovima, ljubavne zavjere, kockarsku sreću. Postoje i tekstovi bliži tradicionalnim religijskim praksama, kao što su molitve, navodi se na sajtu projekta.

Knjiga je skenirana i u cjelini postavljena na internet; korisnici su zamoljeni da je dešifruju stranicu po stranicu, ili da je prevode dodavanjem teksta u posebno polje na sajtu ili ispravljanjem teksta koji su već unijeli drugi ljudi.

Dešifrovanje „Knjige magičnih vradžbina“ i nekoliko drugih knjiga dio su projekta „Religiozne promjene 1450-1700“ (Religious Change 1450-1700), koji je biblioteka Njuberi pokrenula u maju 2017.

Projekat je posvećen transformaciji evropskog društva pod uticajem štampe i vjerske reformacije na prelazu iz srednjeg vijeka u savremeno doba.

Biblioteka je pozvala korisnike da dešifruju i prevedu još nekoliko knjiga u kojima se na različite načine prikazuje religiozna (i čitalačka) praksa u Evropi tog vremena.

Među njima je rukopis sa zapisima o različitim temama iz perioda od XVI do XIX vijeka (tzv. commonplace book), kao i rukopis uticajnog puritanskog sveštenika Inkriza Mezera, koji je bio uključen u proces vješticama iz Salema.

Projekat već može da se smatra uspješnim: list „Čikagoist“ je 6. jula objavio da je od 522 stranice rukopisa te tri knjige već djelimično dešifrovano 350, a na stranicu projekta je za dvije nedjelje došlo više ljudi nego za godinu dana na sajtove drugih onlajn projekata biblioteke, prenosi Sputnjik.

Na sajtu projekta se navodi da biblioteka moli korisnike da „pomognu u otkrivanju tajni ovih tekstova“, ali je njegova svrha više popularizatorska nego naučna.

Prema riječima koordinatora projekta Kristofera Flečera „to je odličan način da se ljudima omogući da rade na ovim materijalima, što im inače nikada ne bi bilo omogućeno“.

Osim toga, kako se ispostavilo, „Knjiga magičnih vradžbina“ već je bila dešifrovana i komentarisana 2015. godine. To je uradila historičarka Karen Berč tokom magistrature na Univerzitetu Lojola u Čikagu.

Berčova je to napisala u komentarima na Fejsbuk stranici biblioteke Njuberi i predložila da postavi na sajt njihovog projekta svoj tekst, ali do objavljivanja ovog članka u javnosti nije dobila nikakav odgovor.

“Kako sam blesava, mislila sam: “Teško da će nekoga zainteresovati moj prijevod i komentar anonimnog ezoteričnog rukopisa. Kako sam pogrešila.” – napisala je ona na Fejsbuku.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više