Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Bošnjak nije nacija već Bosanac ili Hercegovac koji živi u BiH, Srbin nije nacija već Srbijanac…”

“Bošnjak nije nacija već Bosanac ili Hercegovac (bilo koje religije) koji živi u BiH. Srbin nije nacija već Srbijanac bilo koje religije koji živi u Srbiji. Hrvat je građanin Hrvatske bez obzira na vjeroispovjest koji živi u Hrvatskoj.

Srbin vam nije religija, Hrvat vam nije religija, Bošnjak vam nije religija. Ne se piše odvojeno. Papak ili seljak nije imenica koja označava stopalo od životinje ili zemljoradnika koji svojim rukama postigne da jedemo nešto, već kod nas označava karakternu osobinu nepismenog primitivizma koji ne čita da bi se obrazovao već čita samo ako je dotična osoba u religioznoj pripadnosti njegovog vlastitog stada.

“Odjelo čini čovjeka” je totalno tačno. Gade mi se sve vrste odjela, jer za mene je Gandhi primjer da ne treba ni odjelo ako čovjek ima srce i pamet jednoga čovjeka koji ne treba šminku već pamet i obrazovanje…

Pošto je Andrić pisao na ekavskom ja ga ne citiram na ekavski, onda bi morao Niče-a na njemačkom ili Dostojevskog na ruskom. Mak Dizdar je postao Mehmedalija, a čovjek pio da ne bude Mehmedalija. Meša bio derviš mevlanskog reda, sad je Srbin bošnjačke religije. Krležu komentarišu primitivci koji ne dosežu u plićaku ni do njegovoga nožnoga palca.

Najveća utopija jedne iluzije je: “Tito, Tito, hoćemo Titu” i “Juga, juga”. Čovjek umro, ali je ostavio svoje riječi i djela. Pročitajte, možda se i saberete. Mi nismo bili komunisti, mi smo bili nesvrstani i jedini koji smo živjeli u slobodi. Sloboda, pustite tu čarobnu riječ da vam pređe preko usana i dopre do mozga da shvatite koliko ste slobodni. Manje je više je bio njegov moto. Ne može biti Juge ni koalicije dok ne postanemo ljudi, da smo bili ljudi živjeli bi sretno do kraja života u njoj.

Ne interesuje me politika, partija ili stranke. Ne interesuje me širenje Biblije, Kur’ana iz usta primitivaca koji nemaju pojma ni šta čitaju, jer za njih je i ružno pače filozofija. Čekaju spas od svojih vlastith nebeskih izbavitelja, ali svako svoga boga, ne mogu da shvate da je bog triput promjenio ime da se ne sazna da nas je napravio po svojoj slici, jer smo bruka jedne kreacije. Ili ovi šarlatani nisu uopšte božiji predstavnici već đavolske sluge. Mi smo bili hrišćani i muslimani i prije ovih božijih predstavnika koji predstavljaju svoj džep i zato nas vjekovno gaze.

Nisu nas strpali u komuniste bili smo nesvrstani. Fabrike radnicima, zemlja seljacima ko je to imao? Nećemo da kleknemo vjekovno i sad klekli zbog sebe samih jer odlučili da sve budemo samo da ne budemo “Čovjek”. Jedini bjelci bjeli u duši i pali na najvećem ispitu svoga vlastitoga ega. Čast plemenitim izuzetcima koji su rijetkost, a oni da bi preživjeli okrenu na zezu, a stalno svejsni da njihova egzistencija zavisi od njihove vlastite riječi. Ne i Neću i ja sam to što jesam. A ti izuzeci ste vi moji dragi prijatelji, a ostali koji se ne osjećaju ‘ajmo šetnjica.”

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više