Fresh Press portal
Početna » Blog » Cijelo selo u Švedskoj na prodaju. Raj na zemlji za 6,5 miliona eura
Video Zanimljivosti

Cijelo selo u Švedskoj na prodaju. Raj na zemlji za 6,5 miliona eura

Sätra brunn
FOTO: André Maslennikov

Pandemija koronavirusa možda je zaustavila većinu globalnog tržišta nekretnina, ali ne i u Švedskoj.

Naime, jedno selo u ovoj zemlji prodaje se za 70 miliona švedskih kruna (6,5 miliona eura).

Satra Brunn je “wellness selo” na periferiji glavnog grada Švedske Stockholma.

Selo datira iz 1700. godine kada je doktor Samuel Skrag otkrio izvor vode u Satri i kupio okolno zemljište. Potom je sagradio bunar, kuću sa izvorima, bolnicu, crkvu i stanove.

To je bilo u vrijeme kada je rasla popularnost prirodnih izvora, jer se smatralo da piće i kupanje u visokokvalitetnoj vodi imaju balansirajući i iscjeljujući efekt na zdravlje.

Gosti su pozvani da piju vodu svaki dan. Ponuđene su i tople ili hladne kupke, jer se vjerovalo da pomažu u emocionalnoj ravnoteži.

Potom je oko 1740. godine zemljište i kuće kupio biskup iz grada Vasterasa, koji ih je nekoliko godina kasnije prepustio univerzitetu Upsala, jednom od najboljih univerziteta u zemlji.

Godine 2002. univerzitet je prodao Satru Brunn grupi od 16 lokalnih poduzetnika, a selo se od tada vodi kao mjesto za spa-turizam. Od 2015. godine u selu posluje i punionica, koja je uključena u prodaju. To je jedan od sedam izvora koji su dobili najviše svjetske nagrade za čistoću u Švedskoj.

Satra Brunn i sve nekretnine registrirane su kao d.o.o., što znači da nema ograničenja za strane kupce, rekao je broker Jonas Martinson, koji je arhitekturu sela opisao kao “šetnju kroz vrijeme”.

Povezani članci

Švedski epidemiolog priznao da je pogriješio: “Danas bi drugačije”

E.H

U Švedskoj umrlo više od 4.000 osoba! Da li bi strožije mjere spasile više života?

E.H

Je li upalila švedska strategija?

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više