Fresh Press portal
Zanimljivosti

Čudo neviđeno u Zasavici – Pronađena životinja starija od dinosaurusa, živi fosil

Rakovi

U prilog tome ide i ovogodišnje otkriće biologa koji su na ovdašnjem području pronašli primitivne rakove, koji pripadaju grupi živih fosila koji potiče iz gornjeg kambrijuma pre oko 500 miliona godina.

Specifičnost ovih vrsta jeste što za najviše pet dana ona se pojavi, pari se, zatim se razmnoži položi jaja i ugine. Jaja koja ženka izbaci mogu da borave preko pedeset godina u vodi i pijesku i da čekaju povoljan trenutak da se ponovo pojave, i zbog toga imamo jako malo podataka o ovim vrstama, jer je njihov životni vijek jako kratak. Ali zbog toga ih možemno nazvati i živim fosilima” – rekao je Mihailo Marković, biolog Specijalnog rezervata Zasavica.

Ovim pronalaskom biologa Specijalnog rezervata “Zasavica”, kompletirana je priča o “živim fosilima” na ovom prostoru. Primitivni rakovi nađeni su u lokvi na šumskom putu u mulju i to je njihovo prirodno stanište.

Smatra se da su njihovi preci živjeli oko dvije stotine miliona godina prije nego što su je pojavile prve ribe i dinosaursi. Zahvaljujući fosilima iz gornjeg kambrijuma, danas se dosta zna o evoluciji ove zanimljive i rijetke grupe rakova. Nalaz ovog račića na Zasavici je novi za Srbiju i nova vrsta za rezervat” – rekao je Marković.

Specijalni rezervat prirode Zasavica stavljen je pod zaštitu države 1977. godine kao prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog značaja. Kroz ovaj rezervat teče rijeka Zasavica , potok Batar, kanali Jovac i Prekopac i postoji veza sa rijekom Savom i zato je ona idelano stanište za rijetke riblje i ostale vodene vrste, prenosi “RINA”.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više