Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Da li je muslimanima dozvoljeno slaviti ”Noć vještica”?

Danas, tačnije večeras, djeca ali i oni malo stariji širom zapadnog svijeta, oblaćenjem kostima i kucanjem po vratima svojih komšija tražeći slatkiše, obilježit će “Noć vještica” iliti Halloween. Ovaj datum, 31. oktobar, najpopularniji je u Sjedinjenim Državama i Kanadi, dok se u ostatku svijeta obilježava ali ne sa toliko ‘ljubavi’, a u nekim državama i pod drugim nazivima, ali imaju mnoge sličnosti s Noći vještica.

U islamskim državama ovaj ‘praznik’ nije dozvoljen. Štaviše, islam ovaj datum osuđuje jer se suprostavlja učenjima islama. U Bosni i Hercegovini se ovaj datum obilježava, odnosno omladina oblaći kostime, odlazi u klubove i opija se. Istina, u BiH ovaj datum nije izražen kao u drugim zapadnim mjestima jer isti nije iskomercijalizovan kao recimo u SAD-u.

Šta islam kaže u vezi s Noći vještica, pročitajte u nastavku…

Noć Vještica je praznik koji se pretežno slavi u zemljama Zapada, te da je baziran na keltskim i europskim paganskim doktrinama i tradicijama koje su vezane za 31. oktobar. Izvedeno je iz rituala koji uključuju duhove mrtvih i slavljenje šejtana, te simbolizira početak druidske nove godine, koja smatra da mrtvi posjećuju svoje kuće u to vrijeme.

Kao dodatak, Noć vještica predstavlja šejtansko slavljenje nove godine. Slavljenje tog dana kod muslimana je s toga, haram i smatra se grijehom, jer uključuje mnoge elemente nevjerovanja i višeboštva. Kao dodatak svom odgovoru Dr. Muzamil Siddiqi, bivši predsjednik Islamskog Udruženja sjeverne Amerike je izdao sljedeću fetvu:

Noć vještica je paganski praznik vještica i mrtvih. Kasnije su neki kršćani pokušali da pokrste taj praznik nazivajući ga danom “svih svetih”. Međutim i dalje postoje kršćani koji se ograđuju od toga i smatraju praznikom. Danas neki od njih taj dan zovu Pakleni dan.

Bez obzira da li ga kršćani prihvataju ili ne, muslimani ne bi smjeli da ga prihvataju. Besmisleno je. Oblačeći se u kostime, odlaziti u takozvane “trick and treat” pohode te dekorirati kuću vješticama, paukovim mrežama i bespotrebno uništavajući bundeve, i slične odvratne stvari. Danas to postaje prilično opasno. Čudno je vidjeti ljude koji su drugim danima razumni da se ponašaju tako besmisleno i blesavo. Neki ljudi se čak i pretvarju da su čudovišta i vještice.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više