Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

DOGODILO SE: Prva poštanska marka u SAD izašla na današnji dan

Kako se približava Božić, ljudi kite kuće i stanove lampicama raznih boja. Prvi takav lanac lampica napravio je veliki izumitelj Thomas Alva Edison, 1882 godine, što se pokazalo jednim od financijski isplativijih poduhvata velikog uma.

Na današnji dan 1894. godine završilo je poznato suđenje za izdaju francuskom kapetanu Alfredu Dreyfusu, koje je rezultiralo smrtnom kaznom za nesretnog časnika, unatoč potpori cijele Francuske i intelektualne kreme svoga doba.

Prva poštanska marka u SAD izašla je također na ovaj dan, a tijekom hladnog rata SAD i SSSR vodili su bespoštednu utrku u naoružanju, bez obzira na živote svojih stanovnika. Tako su u razmaku od samo godinu dana i jedna i druga velesila izvele nuklearne pokuse na svom teritoriju, pokušavajući dokučiti kakve zapravo posljedice ima jedan takav strašan čin. SAD su privremeno povele u toj utrci jer je njihov eksperiment u Nevadi bio prvi, 1961. godine.

Slijedeća dva događaja koja su također razdvojena sa samo godinu dana iscrtala su neke nove odnose, jer je 1989. godine nakon višednevnih demonstracija pao rumunjiski diktator Nicolae Ceausescu, a godinu dana kasnije Poljska je dobila prvog demokratski izabranog predsjednika u liku vođe sindikata Solidarnost, lučkog električara Lecha Walese.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više