Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

IAKO NEPOKRETAN: Ostvario životni san zahvaljujući prijateljima

Prije četiri godine, doktori su Kevanu Chandleru poručili da će zbog kičmene atrofije mišića i nemogućnosti samostalnog disanja, umrijeti za šest mjeseci. Ali, on im je pokazao da nisu u pravu.

Chandler ne samo da samostalno diše, nego je ovaj 30-godišnjak uz pomoć prijatelja uspio ostvario san da putuje Evropom.

Međutim, problem im je predstavljala činjenica da je Kevan nepokretan i da se kreće u kolicima zbog čega ne može na putovanje krenuti kao ostali ljudi. Stoga su njegovi prijatelji osmislili genijalno rješenje, a to je da Chandlera nose u specijalnom ruksaku na leđima. To im i nije bio problem, jer Kevan ima samo 29 kilograma.

kevin4

– Nije nam dugo trebalo da napravimo ruksak, a poslužio nam je planinski sa metalnim okvirom i viseća mreža za ležanje pomoću koje su me podizali i nosili na putovanju – objašnjava Kevan.

Zahvaljujući tome, vesela družina se prošlo ljeto zaputila u obilazak Francuske, Engleske i Irske.

Nijedan dio putovanja nije bio nepristupačan zahvaljujući ruksaku, a obišli su sve ono o čemu je Kevan samo sanjao. Uz osmijeh na licu slikali su se pored najvećih znamenitosti.

Grupa sada nastoji podijeliti iskustvo s drugim osobama koje boluju od kičmene atrofije mišića i pomoći im da ostvare svoje snove.

Jedno je sigurno, a to je da prijateljstvo pobjeđuje sve prepreke kao što je i pokazao primjer Kevana Chandlera.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više