Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Industrija čokolade uništava afričke šume

Javna je tajna što se događa na zapadu Afrike.

Svjetska čokoladna industrija potpomaže katastrofalno uništavanje prašuma zapadne Afrike, gdje se šume krče radi proizvodnje kakaa. Ilegalni kakao se u lancu prodaje miješa s “čistim” zrnima, što znači da Mars čokoladice ili Milka čokolade mogu sadržavati “prljavi” kakao, s obzirom na to da više od 40 posto kakaa u svijetu dolazi iz Obale Bjelokosti.

Otprilike 70% svjetskog kakaa proizvodi oko 2 milijuna poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea pa do Kameruna, ali su Gana i Obala Bjelokosti dva najveća proizvođača u svijetu, a istodobno su i najveće žrtve deforestacije. Obala Bjelokosti među afričkim zemljama najbrže gubi šumske površine. Sad je manje od 4% zemlje pod prašumom, a nekada je bila četvrtina.

ČITAJ VIŠE: Lijekovi bez recepta poskupjeli u BiH: Farmaceutska industrija povećanjem cijena smanjuje gubitke

Sve masovnija potražnja za čokoladom u svijetu znači da više neće biti šuma u Obali Bjelokosti, ako se nekako ne reagira do 2030. Navod je to ekološke organizacije Mighty Earth koja je objavila izvješće zvano Mračna tajna čokolade (eng. Chocolate’s Dark Secret) o krčenju šuma zbog čokolade. Trgovci koji prodaju kakao Marsu, Nestleu i drugim velikim imenima kupuju proizvode ilegalno uzgojene u zaštićenim područjima Obale Bjelokosti gdje su površine prašuma smanjene za više od 80% od 1960. godine.

Znanstvenici tvrde kako je kakao čudovište koje će samo sebe uništiti. Poljoprivrednicima će na kraju nedostajati drveća koje sijeku i spaljuju, s obzirom na to da njihova sjena štiti biljke kakaa tijekom sušnih razdoblja, a koja su sve intenzivnija zbog masovnog krčenja šuma. Poznate kompanije su potvrdile kako su svjesne problema deforestacije zbog proizvodnje kakaa i tvrde da su se posvetile rješavanju problema.

Predstavnik Marsa je priopćio kako je održivi kakao preveliki zalogaj za svaku kompaniju zasebno, zbog čega će se oni udružiti s ostalima u industriji za rješenje problema. Nestle tvrdi da se “protivi uništavanju prašuma širom svijeta”, jer smatraju kako je to jedan od najvećih ekoloških izazova s kojim se suočava svijet. Predstavnici Mondeleza, kompanije koji pravi i Milku, rekli su da oni aktivno rade na sprječavanju deforestacije. Kompanija Harshey je, pak, navela da joj je cilj do 2020. koristiti 100% održivi kakao.

U ožujku ove godine su se sastali princ Charles i predstavnici dvanaest vodećih kompanija koje proizvode čokoladu da zajedno naprave plan kojim će se stati na kraj “prljavom” kakau. Zaključci do kojih su došli i provedba mjera koje će se poduzeti će biti poznati u studenom na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više