Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ispostila skoro 100 ramazana: Nana Fata Husić iz Mostara posti od sedme godine

Rijetki su oni koji svoju vjeru obogaćuju cijeli život a pogotovo u dane ramazana.

U duhu tradicije i običaja prenose svoje znanje na mlađe a u njihovoj priči ima mnogo pouka o vjeri. Svaki grad ima svoje običaje i čari tokom svetog mjeseca ramazana za muslimane.

Vedra i sa osmijehom na licu, u svom domu dočekala nas je nana Fata Husić. Ima 105 godina, preživjela je tri rata, a ispostila je skoro stotinu ramazana. Kao postač, najdražeg gosta u godini, kaže, dočekuje od svoje sedme godine.

“Prije bi ženska djeca postila od sedme godine, a muška od devete, i onda smo počeli klanjati, ići u džamiju i tako do danas. Majka i babo su nas tome učili, nismo smjeli leći, rekli bi – Ko je najveći junak na svijetu? Onaj koji smije leći, a jaciju ne klanjati”, kazala je za “N1” nana Fata Husić.

Iako Ramazani nisu kao nekad, nana Fata trudi se da očuva tradiciju. Od početka zore do zalaska sunca, postom i obavljanjem namaza, želi božiju milost. Iftaru se i danas raduje podjednako kao i sa sedam godina, jer za vrijeme iftara, kaže, jela posebno mirišu i imaju neponovljiv ukus i slast. Iako ima 105 godina, posti bez problema. Radost ibadeta i miris Ramazana za nju je neprocjenjiv.

“Čim počnem učiti, klanjti, postiti ja sam vilena, kaže se ko isplače usta danas pet puta kad uzima abdest tokom pet dnevnik namaza , da 500 sevapa dođe u kuću”, rekla je nana Fata Husić.

Kraj posta, već 15 godina nani Fati i ostalim Mostarcima najavljuje Kasim Prguda.

Već tradicionalno mostarski top puca s jedne od kula stare kasarne Konak. Hiljade vjernika uoči svakog ramazanskog akšama s ushićenjem čekaju na ovaj pucanj, koji im signalizira da je vrijeme cjelodnevnog posta završeno.

Prije je, priča nam Kasim, bilo teže i opasnije rukovati topom i granatom jer se sve radilo ručno.

“Dolje sam prije popaljivao ručno upaljačem i novinom, a danas je već savremenije i radi se elektro paljenjem”, ističe Kasim Prguda.

Nekoliko minuta prije ftara radi posljednje provjere, stavlja ključ u elektronski okidač i najavljuje kraj posta.

U Mostaru nije običaj da postači dolaze i iftare na mjestu s kojeg se ispaljuje top, dolaze tek rijetki znatiželjnici koji žele vidjeti kako izgleda cijeli proces.

Mostar je ove godine postao bogatiji za još jedan ramaznski top, koji je predstavnicima IZ u Mostaru uručio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Također, nakon 69 godina u Sinan –pašinoj džamiji klanjan je prvi teravih namaz. U pitanju je najstarija i najveća mostarska džamija koja je srušena 1949 godine, a čija je obnova u završnoj fazi.

A da Ramazan Mostaru daje posebnu čar, saglasni su brojni vjernici koji se posebno raduju ramazanskim mukabelama, teravijama, iftarima i kasnim druženjima do sehura.

Video prilog o nani Fati Husić i Kasimu Prgudi pogledajte ovdje.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više