Fresh Press portal
Zanimljivosti

“Kakav bakrač, smederevac je prava stvar”

Bakrač je riječ turskog porijekla i označava kotao, obično bakarni, dolje širi, a gore uži.

U narodu je poznat izraz kakvi bakrači, koji se odnosi na nešto nevažno, nebitno, koješta i ima funkciju odbijanja ili čak prezira, npr. “Domaći fudbal! Kakav fudbal, kakvi bakrači!

Izraz vjerovatno vodi porijeklo od prakse da se stari, dotrajali i pocrnjeli bakrači (kakvi crni bakrači) bacaju u dvorište ili na tavan, gdje su mogli još da se vide kao dio đubreta i zamjenjuju novim. Tako se za sve što je staro, pokvareno, nekorisno, izanđalo ili, jednom riječju, neupotrebljivo moglo reći ma kakvi bakrači.

Po drugoj teoriji, izraz je mogao nastati i kao mjera za upoređivanje vrijednosti. Naime, bakrač je bio dio porodičnog ognjišta i kao sredstvo pripreme hrane zauzimao je centralno mjesto u porodičnom domu, pa je samim tim bio i visoko vrijednovan u sistemu porodičnih vrijednosti. Međutim, kako je tehnološki razvoj hrlio naprijed, bakrači, tj. ognjišta, zamijenjeni su štednjacima. Otuda je bakrač mogao da se iskoristi i kao poredbena mjera u odnosu na nešto što je savremenije, vrijednije, bolje npr. “Kakav bakrač, smederevac je prava stvar!

Otuda i danas možemo da čujemo nešto tipa: “Kakav diskmen, kakvi bakrači! Ajpod je najbolji za slušanje muzike.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više