Fresh Press portal
Zanimljivosti

Klimatolozi upozoravaju: “Ovo je pakleni početak vijeka”

Američka nacionalna administracija za okeane i atmosferu i NASA ističu da je 2018. bila četvrta od pet najtoplijih godina ikad zabilježenih.

Ovo je najtoplija decenija od početka mjerenja temperature zraka, koja će, najvjerovatnije, na globalnom nivou tokom sljedećih pet godina biti veća od prosjeka za 1,5 Celzijevih stepeni, upozoravaju američki i britanski klimatolozi.

Osamnaest od najtoplijih 19 godina (od početka mjerenja) zabilježeno je od 2001. do danas.

Britanci preciziraju da se čovječanstvo nalazi usred perioda koji će biti najtopliji od početka mjerenja temperature, koje se vrši od 1850. godine.

Britanska meteorološka služba prognozira da postoje velike šanse da temperatura zraka za svaku od sljedećih pet godina bude veća barem za jedan stepen u poređenju s predindustrijskim periodom.

Ako se ove prognoze pokažu tačnima, period 2014. – 2023. bit će topliji od proteklih 150 godina, koliko se dugo mjeri temperatura.

Meteorolozi poručuju da je 2015. bila prva godina u kojoj je globalna godišnja površinska temperatura postala za jedan Celzijev stepen viša od predindustrijskog perioda.

Temperatura predindustrijskog doba odnosi se na onu mjerenu od 1850. do 1900. godine.

Svake godine otad globalni prosjek temperature bliži se ili prelazi kritičan stepen Celzijev.

Američka nacionalna administracija za okeane i atmosferu i NASA ističu da je 2018. bila četvrta od pet najtoplijih godina ikad zabilježenih.

Proteklih pet godina bile su najtoplije u zapisima mjerenja.

NASA saopštava da su posljednje četiri godine bile za jedan Celzijev stepen toplije od prosjeka 19. stoljeća.

Prosječna globalna temperatura porasla je za više od jedan Celzijev stepen od 1880. godine i početka mjerenja.

Meteorolozi upozoravaju da je čovječanstvo tako prešlo gotovo dvije trećine opasne granice od 1,5 Celzijevih stepeni mogućeg otopljavanja, koja je određena Pariskim klimatskim sporazumom, prenosi “Haber.ba”.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Sutra još hladnije – Donosimo prognozu vremena za narednih nekoliko dana

E.H

U Bihaću, Gradačcu i Sarajevu u 14.00 sati temperatura 17 stepeni

A.R

Na snazi upozorenje meteorologa za BiH: Temperature se penju do 40 C, ne izlazite ako ne morate…

A.R

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više