Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kusturica bijesan na Angelinu! “Šta ti, jadna ne bila, znaš o bosanskom ratu?!”

Beogradska “Politika” objavljuje u današnjem broju dodatak pod naslovom “Šta književnost može u današnjem vremenu”, što je bio naslov okruglog stola koji je prije tri mjeseca održan u Beogradu u organizaciji “Beogradskog kontrapunkta”.

Na okruglom stolu je sudjelovalo desetak književnika iz Srbije i inozemstva, raspravu je moderirao režiser Emir Kusturica, a najzvučnije gostujuće ime bio je austrijski pisac Peter Handke. Na okruglom stolu nije se razgovaralo samo o književnosti, nego, zahvaljujući Handkeu i Kusturici i o filmu, satanizaciji Srba u holivudskim i drugim zapadnim filmovima.

Peter Handke je rekao da je “skandalozno to što sve priče na Balkanu kupuje Hollywood. Jugoslovenski ratovi, rat Srba, Bosanaca, Hrvata, priče o ratu, kupili su Amerikanci. Srbi nemaju pravo da u Hollywoodu pričaju svoju priču i svoju istoriju. I to je zaista nepodnošljivo. Imamo Angelinu Jolie, i druge, naravno, ali rekao sam sebi, naravno svi su ratovi tragični, ali hajde bar jednom da se isprčaju neke priče s jednog specijalnog, posebnog ugla, jednom barem da čujemo takve prče… Ima malo ravnoteže u Emirovim filmovima, inače se viče da je sve skandal, zločin…Činjenica je da morate da imate novca da ispričate istoriju i svoju priču. Srbija nema taj novac, nema para i zato sam zahvalan Emiru za sve što je rekao.”

Na Handkeovo očajavanje nadovezao se Emir Kusturica, koji kao klasičan primjer holivudske antisrpske filmske propagande izdvojio film “U zemlji krv i meda” /kojeg on zove “Krv i med”/ Angeline Jolie i udario neselektivno po filmu, ali i slavnoj glumici , prenosi Slobodna Bosna.

“Kako Angelina Jolie, po kojem ljudskom, humanom pravilu može da napravi film koji se zove “Krv i med”? Šta ona, jadna ne bila, zna o bosanskom ratu? Šta ona zna o bosanskom medu? O ljudima? Ona je dobila ideološki zadatak da doda još malo crne boje na Srbe, na čitav jedan kulturni narod, koji se između ostalog u Bosni, pored toga što je činio zločine, uglavnom branio da ne propadne. I protiv njega biva tuša i tma. Dvjesto zemalja je ovdje bilo uspjelo da sruši naše mostove, uklljučujući i našu Francusku…”, kazao je ogorčeni Emir Kusturica.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više