Fresh Press portal
Video Zanimljivosti

Marco je musliman i transeksualac: “Petkom idem na džumu, a nakon toga na diskusiju o queer temama”

U Frankfurtu je na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije organizovao iftar i povezao svoja dva, na prvi pogled, suprotna identiteta.

Jedan od organizatora bilo je Liberalno muslimansko udruženje koje omogućava i vjenčanje istospolnih osoba islamske vjere… ali druge organizacije nisu tako liberalne, pa ni u Njemačkoj.

Mnogi homoseksualni, biseksualni i transeksualni muslimani zbog toga jako dugo žive u ubjeđenju da ti identiteti ne idu jedan uz drugi, odnosno da je njihov seksualni ili spolni identitet u konfliktu sa njihovom vjerom” – rekla je Frederike Guler, članica Liberlanog muslimanskog udruženja.

Marco ne misli tako te je došao na ideju da se iftar organizuje baš na ovaj dan. Ovaj 27-godišnji student teologije o tome otvoreno priča sa prolaznicima.

Ja sam trans i musliman i pripadam objema grupama” – rekao je Marco te dodao: “Kada petkom idem na molitvu, a nakon toga ne neku diskusiju o queer temama, onda bi se moglo pomisliti: “Pa ne ide jedno s drugim”. Ali, trebalo bi da ide, jer ja postojim. Postoje i drugi ljudi koji su istovremeno i muslimani i queer“.

 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Rođeni kao muškarci, danas su žene: Teško onom ko je u Sarajevu… More suza sam prolila, molila Boga da umrem…

E.H

Procurila opasna kiselina, građanima rečeno da zatvore vrata i prozore, saobraćaj obustavljen

E.H

“Napustio sam Banjaluku i danas radim u Frankfurtu gdje imam satnicu 13 eura, samo 3 eura manju nego u Banjaluci dnevnicu”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više