Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Misterij dva sunca na pećinskom crtežu! Šta je to nepoznat neko zapravo htio prikazati prije 6.000 godina: Naučnici na pragu odgovora…

Indijski naučnici tvrde kako prizor s pećinskog crteža starog preko 6000 godina ne prikazuje scenu lova, već pojavu supernove na noćnom nebu, prenosi “Guardian”.

Crtež, koji se nalazi u pećini na teritoriju Kašmira, prikazuje dva lovca – jednog s kopljem te jednog s lukom i strijelom – bika i psa, a iznad njih se nalaze dva sunca. Crteži su otkriveni prije više od polja stoljeća, a nalaze se na lokaciji gdje su najstarija naselja osnovana oko 4,300. godine prije nove ere, piše “Jutarnji“.

Mayank Vahia i tim astrofizičara iz Indije i Njemačke pretpostavili su kako se iznad prizora lova ne nalaze dva sunca, već su vjerovali da se radi o astronomskom događaju koji je privukao pažnju autora crteža.

Vjerujući da se radi o supernovi – eksploziji umiruće zvijezde čiji bljesak može na nekoliko dana zasjeniti sve druge nebeske objekte – Vahia i njegov tim bacili su se u potragu za supernovama koje su se mogle pojaviti na noćnom nebu u vrijeme nastanka crteža.

Nakon eksplozije supernove, tragovi ove kozmičke kataklizme ostaju vidljivi hiljadama godina, u obliku širećeg oblaka plina, prašine i težih elemenata koji su nasilno izbačeni prilikom kolapsa jezgre umiruće zvijezde. Poznavajući brzinu širenja tog oblaka plina, naučnici mogu s relativnom preciznošću izračunati prije koliko je hiljada godina svjetlost eksplozije mogla stići do Zemlje.

Iza supernova ostaju vidljivi tragovi u obliku izmaglica, pomoću kojih je moguće odrediti okvirno vrijeme eksplozije

Nakon što su rekonstruirali izgled zvjezdanog neba kakvo je bilo prije 4-5,000 godina, pronašli su najizglednijeg kandidata – supernovu HB9, zvijezdu koja je eksplodirala oko 4,600 godina prije nove ere.

Konfiguracija zvjedanog neba u vrijeme eksplozije otkrila im je i dodatne naznake da je teorija o supernovi možda tačna: svjetlost eksplozije bila je sjajnija od mjeseca, i vidljiva i po danu, a nalazila se pored sazvježđa Oriona, lovca, te iznad sazvježđa Bika.

– Nacrtali su cijelo noćno nebo, tvrdi Vahia, koji vjeruje da prizor na crtežu nema veze s lovom već predstavlja sazvježđa.

Crtež iz pećine projiciran na mapu zvjezdanog neba u vrijeme eksplozije supernove, označene krugom na slici. Sazvježđa Lovca i Bika poklapaju se s crtežom i lokacijom supernove

Dosad najstariji historijski zapis o pojavi supernove na noćnom nebu otkriven je u Kini, i sačinjen je oko 800 godina prije nove ere. Ako se teorija Mayanka Vahie pokaže tačnom, pećinski crtež iz Kašmira mogao bi biti skoro četiri milenija stariji.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više