Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Molim vas, nemojte samo proći pored nane Ruždije… Poselamite je, ako ništa drugo…

Mirele Šehić iz Tuzle, na svom Facebook profilu, objavila je emotivnu priču o nani Ruždiji, koja se brzo širi ovom društvenom mrežom…

Ovo nije apel. Ovo je priča koja bi svakog pojedinca trebala da nauči da, prije svega, bude insan. Ovo je priča koja je slomila mnoga srca, te koja je u istim probudila želju da budu bolji ljudi.

Priču Mirele Šehić prenosimo u cijelosti…

“Ovo je nana Ruždija-Ruška koju možete sresti ako vas put vodi prema Brčkom/Orašju u mjestu Špionica odmah kada prođete Kesten namještaj zgradu sa desne strane.

Jednostavno nisam mogla proći tek tako pored nje, slike sam uzela da ne znam ni sama kako. Ja znam i svjesna sam da je u našoj državi puno ovakvih slučajeva i da ce se uvijek naći neko da prokomentariše za ovakave duše ali ova nana ne prosi niti traži bilo šta. Kaže da tu sjedi po cijeli dan kada je zdravlje služi pa ako neko stane i udijeli joj nešto kaže da dobro i jeste.

Reče mi da skuplja sebi za drva i lumur. Ova nana ne diže glavu ni pogled sa zemlje što puno govori. Život joj je bio težak, nema primanja, država ne brine, a prije par godina se sama zapalila u kući. Lično sam vidjela sve ožiljke na ledjima i stomaku. Rekla mi je da joj i komšije puno pomažu. Sagradili su joj kuću, donesu joj da jede.

Molim vas, nemojte samo proći pored nje, ako ne možete novčano pomoći barem zastanite i odvojite 60 sekundi svog vremena, popričajte sa njom, vjerujte mi to itekako joj puno znači. Nisam joj vidjela oči, ali osjetila sam tu bol a i snagu koju ova nana ima u sebi.

Sjetih se jutros kada sam izašla napolje kako sam odmah prokomentarisala “Bože, kako je vruće”, ja kojoj je Bog dao sve uslove za normalan život pa onda pogledam nju… starica koja svaki dan sjedi tu na 30 stepeni a većina samo prođe i ignoriše je jer misle da nana onako samo sjedi. Ova nana ima veliko srce i čitav svijet blagosivlja, zagrlim je onako jako i zahvalim joj se duboko od srca jer nana i ne zna kakvoj me je životnoj lekciji danas naučila.

Ako prolazite kroz to mjesto i vidite nanu Rusku MOLIM VAS nemojte da je ignorišete, barem je pozdravite ako ništa drugo. SVI SMO JEDNO!”

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više