Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Muški nakit: Ponos i predrasude

Tema ovog teksta je jasna. Uvjereni smo da smo vas već zainteresirali, pa krenite s čitanjem!

Rajf

Ne spada baš u nakit, ali element ukrašavanja svakako jeste. Kada je u modi bila duga kosa, često su se nosili rajfovi. Jedan od poznatijih manekena za rajfove svakako je bio Dejvid Bekam (David Beckham). Ali oni su s dugom kosom potpuno nestali s muških glava.

Naušnice

Naušnice su dugo bile u modi, ali su naglo iščezle. Razloga tome ima više, ali su naglašena virilnost, često u kombinaciji sa agresivnošću, ovaj komad nakita sasvim odstranili. Naušnice su zamijenili pirsinzi, ali taj vid ukrašavanja glave nije naročito blizak estetici koju nakit pretpostavlja.

Ali, činjenica je da mala zlatna ili srebrna halka, podjednako kao i minijaturni dragi kamen u resici uha, mogu doprinijeti općem izgledu muške glave.

Ogrlice

Ogrlice su svakako najtrajniji vid muškog ukrašavanja. Počelo se sa nanizanim očnjacima neke opake divlje životinje, pa preko raznoraznih varijanti, sve do nedavno popularnih zlatnih kajli sa što je moguće većim (i težim) krstom. Kajle su, nadamo se, odradile svoje, a zadržali su se diskretniji i sasvim privlačni i prihvatljivi juvelirski proizvodi. Zlatni ili srebrni lančić sa nekim malim privjeskom svakako govori o autobiografskoj intimnosti njegovog nosioca. Samim tim, uvijek se nosi ispod majice ili košulje. Kada je eksponiran, onda je samo nakit, i sve zavisi od percepcije samog nosioca, ali i percepcije onih kojima je namijenjen da ga vide kako će biti doživljen.

Duža (ali ne dugačka) ogrlica, s nanizanim komadima bilo čega od čega se nakit pravi: poludrago kamenje, razne perle, školjke, korali, može biti zanimljiv akcent, naročito ako se nosi u ljetnim prilikama.

  • float: left; width: 783.141px;”>

Narukvice

Svako malo ulaze i izlaze iz mode. A kad je već tako, to samo znači da jesu dio i muškog nakita. Zlatne, srebrne, bakarne, kožne, sa upredenim nitima vune ili pamuka, sa na koncu nanizanim ukrasnim dodacima.., ima ih raznih. Nisu baš praktične, ali ako nekome nešto znače, u bilo kom smislu, onda je sve u redu.

Prstenje

Diskretan prsten na malom prstu lijeve šake estetski je poriv par excellence. Na malom prstu desne šake, naročito ako je veći, trebalo bi nešto da kaže o moći njegovog nosioca. Burmu na domalom prstu desne šake nije potrebno obrazlagati. Burma na prstenjaku lijeve šake nekada je govorila da je muškarac udovac. Prsten na prstenjaku lijeve šake, osim estetskog utiska, trebalo bi da znači vjernost nekome ili nečemu, a na prstenjaku desne šake uglavnom ima svrhu da smeta njegovom nosiocu. Prsten na kažiprstu ili srednjem prstu bilo koje šake odraz je ekscentričnosti i sklonosti ka hvalisanju.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više