Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Na današnji dan: Umro Josip Broz Tito

Godine 1929. rođena je Odri Hepbern, američka glumica i ambasador dobre volje UNICEF-a, dobitnik Oskara za film “Praznik u Rimu”.

Na današnji dan 1493. godine papa Aleksandar VI, Španac, izdao je edikt o podjeli Novog svijeta između Španije i Portugala, prema kojem sve novootkrivene zemlje zapadno od Azora treba da pripadnu Španiji.

1780. – U Epsomu u Engleskoj održane su prve konjičke utrke.

1881. – Oto fon Bizmark (Otto von Bismarck) najavio je u njemačkom parlamentu svoj program državnog socijalizma prema kojem se 1883. godine donosi zakon o zdravstvenom, a 1889. o mirovinskom osiguranju.

1886. – U eksploziji bombe koja je bačena na policajce koji su pokušavali da rastjeraju skup radnika u Čikagu, poginulo je osam osoba, a ranjeno ih je 60.

1924. – Otvorene Ljetne olimpijske igre u Parizu.

1938. – Daglas Hajd postao prvi predsjednik Irske na osnovu novog Ustava, kojim je proklamovana njena nezavisnost.

1970. – Američka Nacionalna garda ubila četiri i ranila 11 studenata Univerziteta “Kent” u državi Ohajo, koji su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata.

1979. – Vođa konzervativaca Margaret Tačer, poslije pobjede nad laburistima na parlamentarnim izborima, postala je prva žena premijer u historiji Velike Britanije.

1990. – Latvija objavljuje tokom svoje pjevanjske revolucije obnovu svoje nezavisnosti od Sovjetskog saveza nakon skoro 50 godina u njemu.

1994. – Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija potpisali sporazum o početku primjene ograničene palestinske autonomije u Gazi i Jerihonu.

1996. – Lider konzervativaca Hose Marija Asnar postao premijer Španije, čime je okončana trinaestogodišnja vladavina socijalista.

2001. – SAD glasanjem izbačene iz Komisije za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima, što je prvi put u historiji te međunarodne organizacije.

1008. – Rođen Anri I, francuski kralj.

1731. – Rođen Bartolomeo Kristofori di Frančesko (Cristofori di Francesco), italijanski graditelj muzičkih instrumenata. Smatra se izumiteljem klavira.

1825. – Rođen engleski biolog i filozof Tomas Henri Haksli, pobornik teorije evolucije Čarlsa Darvina, autor djela “Mjesto čovjeka u prirodi”, “Evolucija i etika”, “Nauka i kultura” i “Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka”.

1881. – Rođen Aleksandar Fjodorovič Kerenski, ruski revolucionarni vođa, koji je imao važnu ulogu u zbacivanju ruske monarhije.

1928. – Rođen Hosni Mubarak, egipatski general, političar i državnik.

1929. – Rođena Odri Hepbern (engl. Audrey Hepburn), američka glumica i ambasador dobre volje UNICEF-a, dobitnik Oskara za film “Praznik u Rimu”.

1604. – Umro Klaudijo Merulo (Claudio), italijanski kompozitor.

1871. – Umrla Marija Anuncijata, kćerka kralja Ferninanda II.

1980. – Umro Josip Broz Tito, jugoslavenski političar, suosnivač pokreta nesvrstanih zemalja.

2003. – Umro Sesto Bruskantini (Bruscantini), italijanski operni pjevač, prenosi “Avaz”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više