Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Najstarije metode liječenja bile su toliko surove da ćete biti zahvalni što živite u ovom vijeku

Ukoliko krenete da tražite koje su nekada medicinske tretmane doktori koristili, bićete zahvalni što živite u 2016. godini. Oko 99 posto metoda, koje su nekad korištene, kako bi se pacijenti spasili, završile su bolnom i sporom smrću

Primher je i stara metoda ispuštanja krvi kod pacijenata. Ovaj način liječenja se prkosi sa zdravim razumom moderne medicine, ali je nekada bio veoma česta praksa među doktorima.

Ispuštanje krvi

Foto: Wikipedia Ispuštanje krvi

Ispuštanje krvi datira daleko u prošlost. Rimski doktor Galen je vjerovao da je krv sporedni proizvod hrane. U njegovoj glavi, nakon prolaska kroz želudac, hrana je nalazila put do jetre gdje se pretvarala u krv. On je mislio da je višak krvi, koji je nekada bio proizveden, bio uzrok svih bolesti.

Ispuštanje krvi

Foto: Wikipedia Ispuštanje krvi

Kao što mi tražimo da nam doktor prepiše antibiotik, ljudi su nekada tražili ispuštanje krvi. Međutim, doktori nisu uvijek bili ti koji su obavljali ovu praksu.

Instrumenti za metodu ispuštanja

Foto: Anagoria / Wikipedia Instrumenti za metodu ispuštanja

Mnogi su smatrali da je ova metoda ispod njihovog nivoa, pa su često neki priučeni doktori vršili ispuštanje krvi.

Najpoznatija smrt, koja je izazvana ovom metodom, bila je smrt prvog predsjednika SAD Džordža Vašingtona 1799. godine.

Kada se probudio u 14. decembra 1799. godine, Vašington se žalio na problem sa disanjem. U strahu da doktori neće stići na vrijeme da mu pomognu, on je svog čuvara robova zamolio da mu ispusti krv.

Nadzornik je učinio šta mu je naređeno, ali pošto je rez bio previše dubok, Vašington je izgubio mnogo više krvi nego što je trebalo, pa rana nije mogla da se sanira zbog prevelikog krvarenja. Kad su doktori stigli, oni su nastavili sa ispuštanjem, ne znajući koliko je krvi već izgubio, što je dovelo do njegove smrti u ranu zoru.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više