Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

NAJVEĆI SETI PROJEKAT! Otkriveno 11 mogućih signala vanzemaljaca

Projekat „Prodor: Slušajte“, koji predstavlja SETI projekat najširih razmjera pokrenut prije dvije godine, objavio je preliminarne rezultate svog lova na radio-signale vanzemaljskih bića. Trenutno se obrađuje 11 potencijalno perspektivnih signala.

Endru Simion iz SETI Centra na Univerzitetu u Berkliju izjavio je da bi cijeli svijet mogao da ima pristup istraživačkom materijalu, jer su naučnici koji su uključeni u projekat poslali podatke i naučne članke za objavljivanje vodećim astronomskim časopisima na svijetu.

„Još uvijek nismo pronašli nikakav nedvosmisleni trag o postojanju vanzemaljske inteligencije, ali tek smo započeli ovu potragu.

Ono što smo uradili u okviru projekta ’Prodor: Slušajte‘ nam omogućava da sprovodimo dublja i sistematičnija pretraživanja“ – rekao je Simion.

Prije dvije godine su ruski milijarder Jurij Milner i kosmolog Stiven Hoking uložili 100 miliona dolara u desetogodišnju potragu za vanzemaljcima poznatu kao inicijativa „Prodor: Slušajte“.

„To je SETI projekat najširih razmjera koji je objavljen nakon Projekta Feniks 1995. godine, koji je i sam bio nasljednik jednog otkazanog SETI projekta NASA koji je trajao 10 godina i bio vrijedan 100 miliona dolara“ – piše internet portal „Astronomija“.

U oktobru i novembru prošle godine projekat je ušao u fazu realizacije.

Naučnici i inženjeri inicijative instalirali su uređaje razvijene za potregu za vanzemaljskim životom na američki teleskop GBT, njegovog australijskog „rođaka“ u opservatoriji Parks i dobili podršku naučnog tima najvećih svjetskih radio-teleskopa FAST u Kini.

Sada su Simion i njegove kolege objavili preliminarne rezultate potrage za vanzemaljcima sa 692 obližnje zvijezde. Rezultati su objavljeni na sajtu projekta.

Osim toga, oni su objavili da su otkrili 11 potencijalnih tragova koji mogu da ukazuju na postojanje vanzemaljaca. Tragovi su uhvaćeni teleskopima na različitim radio-talasnim opsezima.

Svi zainteresovani za ove „poruke iz svemira“ mogu da preuzmu i analiziraju podatke kako bi pomogli naučnicima.

Učesnici projekta su naveli da svi ovi izlivi radioaktivnosti najvjerovatnije imaju prirodno porijeklo, ali je njihovo otkriće ipak motivisalo učesnike projekta i natjeralo ih da prošire svoje polje pretraživanja.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više