Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Naučni fenomen ili vjersko čudo? Tko su misteriozne vodnjanske mumije?

U crkvi Sv. Blaža u Vodnjanu nalazi se znanstveni fenomen, čudo zbog kojeg​a​ hiljade posjetitelja hodočasti u ovaj ​maleni ​istarski gradić​ blizu Pule

Tijela ​Svete Nikoloze Burse, Ivana Olinija i Leona Bembe, zbunjuju i fasciniraju naučnike koji još ne mogu objasniti kako su ove mumije ostale u potpunosti očuvane.

Naime, iako se nakon smrti organi raspadnu unutar nekoliko mjeseci, kod ovih svetaca to nije slučaj. Tijela nisu bila balzamirana, niti hermetički zatvorena – a unatoč tome ostala su netaknuta.

Najviše je očuvano tijelo ​svete Nikoloze, koja je preminula još 1512. godine. Ona se smatra najočuvanijom mumijom u Europi, a zbog legenda prema koj​ima je ova redovnica uspijevala izliječiti bolesne i danas mnogi vjernici dolaze pronaći izlječenje u crkvu Sv. Blaža.

Mumije

Ivana Olinija, drugu mumiju, zvali su “živim čudom”. Brinuo se o umirućima zbog čega je prozvan svecem još za života. Nakon nekoliko čudesnih ozdravljenja, tijelo pokopano 1300. godine je otkopano. I ono je bilo očuvano​ u cijelosti​.

Zadnja očuvana mumija pripadala je Leonu Bembou. Kapelan na dvoru preminuo je 1188., a najpoznatije čudo s kojim ga se povezuje je trenutak kada je slijepa djevojka, Katarina Franconellis, progledala na njegovom grobu. Nakon što su se ozdravljenja nastavila, tijelo je ekshumirano.

Crkva koja skriva tajne ovog naučnog fenomena sjedište je najveće zbirke kršćanskih relikvija. Naime, da bi zaštitio zbirku od uništenja tokom invazije postrojba Napoleona Bonapartea, Gaetano Gresler je sklonio zbirku relikvija iz mjesta pokraj Venecije u Italiji, u Vodnjan godine 1817. Time je Vodnjan nakon Vatikana vjerojatno mjesto s najviše relikvija u Europi, piše Dnevno.hr

Jesu li sačuvani organi troje svetaca samo neriješeno naučno pitanje​,​ ili je riječ o vjerskom čudu, ostaje nam vidjeti. U svakom slučaju, crkva svetog Blaža i dalje će privlačiti vjernike koji traže utočište, ozdravljenje ili odgovore na pitanja koja tek trebaju biti odgovorena.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više