Fresh Press portal
Zanimljivosti

Nezasluženi dobitnici Nobelove nagrade: Obama bombardovao 7 država, EU teroristima prodaje oružje

Nobel

Nezasluženi bobitnici Nobelove nagrade: Obama bombardovao 7 država, EU proizvodi i prodaje oružje

Svakog oktobra Komitet za Nobelovu nagradu objavljuje tko je postigao vrhunske rezultate iz područja fizike, kemije, literature, ekonomije, medicine i mira.

Međutim, primatelji nagrade koja se sastoji od zlatne medalje i novčanog iznosa često su bili uzrok mnogih kontroverzi.

U nastavku se osvrćemo na osam kontroverzi u vezi sa Nobelovom nagradom, odnosno njenim pobjednicima.

Barack Obama

Bivši američki predsjednik primio je nagradu 2009. godine, samo devet mjeseci u svom prvom mandatu. Mnogi su kritizirali Obaminu kandidaturu zbog preuranjenosti i da nije bio dovoljno dugo na vlasti da bi zaslužio nagradu.

 

FOTO: AP

Ovo je Nobelov komitet koji Obami dodjeljuje nagradu “ti nisi George W. Bush“, rekao je Brian Becker, nacionalni koordinator Zakona “Sada zaustaviti rat i zaustavljanje rasizma u tadašnjem izvještaju Reutersa.

Čini se da se 2015. godine bivši direktor Nobelovog instituta Geir Lundestad žalio zbog odluke napisavši u svojoj autobiografiji da je odbor mislio da će nagrada ojačati predsjednika, ali da to nije imalo učinka.

Čak su mnogi Obamini pristaše vjerovali da je nagrada bila pogreška“, rekao je Lundestad te dodao “U tom smislu, odbor nije postigao ono čemu se nadao“.

U periodu od šest godina Obamine administracije Sjedinjene Američke Države su izvršile invaziju na sedam država i to na Iran, Afganistan, Pakistan, Somaliju, Jemen, Libiju i Siriju.

Evropska unija

“Nagrada za mir, dodijeljena je EU-u “za više od šest desetljeća širenja mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Europi“, navodi se u odboru za dodjelu nagrada.

Mnogi su se žalili na izbor, jer se Evropska unija suočila s nekoliko gorućih ekonomskih problema, uključujući grčku dužničku krizu, i zato što nekoliko europskih zemalja proizvodi i prodaje oružje.

Alfred Nobel rekao je da nagradu treba dati onima koji su radili na razoružanju“, rekla je Elsa-Britt Enger, predstavnica Bake za mir, u izvješću Reutersa. “EU to ne čini. Jedan je od najvećih proizvođača oružja na svijetu.

Ostali kritičari uključivali su bivše dobitnike nagrada: Nadbiskup Desmond Tutu, Mairead Maguire iz Sjeverne Irske i argentinski Adolfo Perez Esquivel potpisali su otvoreno pismo u kojem su kritizirali odluku i rekli da EU “očito nije jedan od prvaka mira koji je Alfred Nobel imao na umu” kada je stvorio nagradu.

Henry Kissinger

Američki državni tajnik zajednički je dobio nagradu 1973. godine, zajedno sa Le Duc Tho iz Sjevernog Vijetnama, za posredovanje u prekidu vatre.

FOTO: AP

Nagrada je bila visoko kritizirana, posebno zato što je Kissinger naredio bombardiranje Hanoja, pregovarajući o prekidu vatre. Le Duc Tho odbio je polovicu nagrade, a dva člana odbora koji su glasali protiv Kissingerovog izbora, podnijeli su ostavku u znak protesta.

António Egas Moniz

Portugalski neurolog i moždani hirurg dobio je nagradu za lobotomiju – postupak u kojem je dio mozga odrezan. Medicinski postupak bio je zamišljen za liječenje mentalnih poremećaja, ali od tada je nestao i gotovo je napušten.

FOTO: Getty

Peter Handke

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u švedskom Stokholmu zatražili su da se Handkeu oduzme Nobelova nagrada za književnost.

FOTO: AP

Kao razlog oduzimanja Nobelove nagrade navodi se činjenica da je on podržavao Slobodana Miloševića, osobu koja je bila odgovorna, kako stoji u objašnjenju, za nepravednu smrt stotina hiljada nedužnih ljudi i za desetine hiljada silovanih žena i muškaraca.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više