Fresh Press portal
Zanimljivosti

Niko ne voli vidjeti zmiju u svom dvorištu: Evo kako zadržati zmije dalje od dvorišta, kuće i bazena

Zmija

Niko ne voli vidjeti zmiju u svom dvorištu. No, zmije spadaju u važne prirodne predatore, kojI efikasno kontroliraju populaciju miševa, štakora i drugih potencijalno štetnih glodavaca.

Kako su uz ljude često prisutni glodavci, zmije se približavaju kućanstvima iz nužde, odnosno potrebe za hranom. Zbog blage klime u Hrvatskoj su zmije vrlo široko rasprostranjene.

Kod nas živi 15 vrsta od kojih su samo tri otrovnice: poskok, riđovka i planinski žutokrug dok je preostalih 12 neotrovne i neopasne. No, svejedno ih ne želimo u svojoj blizini. Svih 15 vrsta zmija u Republici Hrvatskoj zaštićeno je zakonom te se ne smiju namjerno ozljeđivati ni ubijati. Zabranjeno je i njihovo uznemirivanje, hvatanje i držanje u zatočeništvu.

Ako živite na području gdje su zmije česte, postoji velika šansa da ćete u nekom trenutku možda izaći u dvorište i naići na neželjenog gosta! Mnogi se boje zmija i ponekad je teško razmišljati kad nam se pojave na kućnom pragu. Dakle, danas vam donosimo savjete kako zmije držati podalje od kuće u kojoj boravimo.

Održavanje okoliša Prva linija obrane od zmija u naseljima je održavanje okoliša urednim kako bi smanjili broj mjesta na koje se zmija može zavući, sakriti i napraviti leglo. To se postiže redovitom košnjom i uklanjanjem hrpi kamenja, građevinskog materijala, limarije i sličnog otpada. Na području njihovog zadržavanja vrlo je važno provoditi redovitu deratizaciju kako bi smanjili broj miševa koji su joj izvor hrane.

Napravite sami sredstvo protiv zmija

Ako vam se čini da zmije uvijek pronalaze put u vaše dvorište, držite ih podalje uz pomoć amonijaka. Zmije mrze miris amonijaka. Dakle, umočite stare krpe ili odjeću u amonijak i ostavite na par mjesta u dvorištu.

Držite zmije dalje od bazena

Ako želite da se zmije i kukci drže podalje od vašeg bazena pospite ocat po rubovima.

Još jedan način tjeranja zmija

Vjerovali ili ne, zmije ne vole ljude jednako koliko ih mi ne volimo. Zmije možete držati podalje od dvorišta tako što ćete im dati do znanja da tamo živite. Kako? Nakon češljanja kose, kosu koja vam je ostala na četki pobacajte po rubovima dvorišta. Zmija će osjetiti miris kose i držat će se podalje, piše Jutarnji.

Povezani članci

Drama u Novom Travniku – Djevojčica u sobi zatekla zmiju od metar

E.H

Pronađena zmija za koju se vjeruje da “donosi katastrofu”

E.H

Uslikala djecu u šetnji, pa shvatila da su bili u smrtnoj opasnosti

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više