Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Nuklearni rat između Rusije i Amerike dovešće do decenijske zime

Britanski list “Dejli mejl” objavio je da su američki naučnici sa Ratgerskog univerziteta, Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja i Koloradskog univerziteta u Bulderu izvršili modeliranje pravog nuklearnog rata između Rusije i SAD.

“Dejli mejl” prenosi da su istraživači u svom naučnom radu koristili novi model, koji se odlikuje većom rezolucijom i povećanom granicom pokrivenosti, do 140 kilometara.

Istraživanje pokazuje da bi požari izazvani upotrebom nuklearnog oružja izbacili u atmosferu 147 miliona tona čađi koja bi, nakon što bi se za nekoliko nedelja raširila po zemljinoj lopti — zaklonila sunčevu svjetlost.

Eksperti prognoziraju da bi bilo potrebno sedam godina da ova zavjesa od čađi primijetno spadne, a da bi bile potrebne još tri godine, nakon ovih sedam, pa da svjetlost bude u mogućnosti da se vrati u normalno stanje i da opet dopire do površine zemlje.

Zavjesa od čađi na nebu, prema procenama američkih naučnika, dovešće do pada površinske temperature vazduha za više od 8 stepeni Celzijusa. Informacije koje se nalaze u grafikonu istraživanja pokazuju da će temperaturne anomalije trajati oko 4 godine, dok će za potpuni povratak pokazatelja na predratni nivo biti potrebna jedna decenija.

Osim toga, u istraživanju se navodi da će atmosferski efekti dovesti do kolapsa monsuna i varijabilnosti ciklusa “El Ninjo” (kolebanja temperature sloja vode u ekvatorijalnom delu Tihog okeana, koje primjetno utiču na klimu).

Novi model u cjelini ponavlja rezultate ranijih istraživanja, ali pokazuje da oblak čađi nestaje brže nego u starom modelu NASA. Stepen reakcije klime pri tome ostaje sličan.

Povećana rezolucija modela omogućava da se prognozira jači pad temperature i nove padavine na planetu tokom prvih godina nakon nuklearnog napada.

Po mišljenju istraživanja — u prvim godinama nakon rata će se povećati sjeverni polarni vrtlog, što će dovesti i do povećanja temperature na Arktiku i u sjevernom dijelu Evropi.

Dobijeni podaci potvrđuju prognozu manje kompleksnih modela, koji su korišćeni osamdesetih godina prošlog vijeka.

“Modeli pokazuju da će nakon velikog nuklearnog rata između SAD i Rusije nastati nuklearna zima”, navode istraživači.

“Nuklearni napad velikih razmjera bio bi samoubistvo za zemlju koja odluči da izvede takav napad”, ukazuje naučnik, naglasivši da bi korišćenje nuklearnog oružja SAD i Rusije imalo katastrofalne posljedice za cijeli svijet.

“Naravno — treba smanjiti nuklearni arsenal i, po mogućnosti — razoružati sve države koje posjeduju nuklearno oružje”, zaključili su naučnici, prenosi “Sputnik“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više