Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Osoba mjeseca! Sandra Ikinić: “Kada me dijete zagrli i poljubi, znam da to uistini i želi”

Kako bi pobjegli od svakodnevnice, odnosno od ‘crnine’ koja preovladava našim društvom, odlučili smo se naš portal obogatiti rubrikom u čijem fokusu će biti obični ljudi, koji svojim skromnim radom čine velike stvari. Oni nisu javne ličnosti, ali ipak zaslužuju da ih javnost upozna… Oni rade osam sati dnevno, a nekada i duže, ali teško im nije jer uživaju u poslu kojim se bave.

Za potrebe naše prve priče odlučili smo se posjetiti vrtić “Pčelica” u Tuzli. U razgovoru s roditeljima saznali smo ko je osoba, odnosno odgajateljica koja će biti ‘osoba mjeseca‘ Fresh Press portala.

Njeno ime je Sandra Ikinić. Diplomirani je profesor predškolskog odgoja koja već 13. godina radi s djecom. Vesela, nasmijana, ništa manje autoritativna odgajateljica koja voli svoj posao, odnosno voli raditi s djecom, a kako je rekla za naš portal, i djeca vole nju. Ne, nije riječ o laudabilnosti. Štaviše, riječ je o skromnosti jedne žene koja svojim radom želi doprinjeti odgoju djece, preciznije djecu uzrasta od 3 godine pa do dana kada će krenuti u osnovnu školu, naučiti svemu onome što će njima pomoći da budu dobri učenici, ali i još bolje kćerke i sinovi.

Na naše pitanje koliko dugo već obavlja posao odgajateljice, Sandra nam je odgovorila:

13. godina, preciznije sav svoj radni vijek!” te dodala “Ne, ovaj posao nije teško raditi, sigurna sam da ćete me to sljedeće pitati

Nije ko voli” – nastavila je… “Uvijek postoji motiv koji me vodi, odnosno činjenica da znaš da svojim radom doprinosiš nečemu boljem, te samim tim nije teško nit’ naporno“.

Raditi sa djecom možda nije teško, ali isto tako, nije ni lako. Ne polazi svakom roditelju od ruke da svoje jedno dijete nauči da sluša, a kamoli jedna odgajateljica njih 30-tak. Međutim, ako se nešto radi s ljubavlju, kao što je slučaj s našom sagovornicom, rad će uroditi plodom. Da je drugačije, mi ovaj tekst ne bi ni pisali, odnosno Sandra Ikinić ne bi bila ‘osoba mjesecaFresh Press portala.

Do dječijeg srca lako se dođe, naravno ako ste iskreni. Mislim da su to bića koja najlakše osjete da su voljena, a samim tim uzvraćaju na isti način. Nije teško osvojiti njihovu pažnju ako si s njima dio zajednice.” te dodala: “Za ovaj posao ne moraš biti rođen! Ako si se opredijelio za ovaj poziv, s vremenom ćeš ga i naučit voljeti, naravno ako je to ono što najiskrenije želite

Sandra Ikinić je, po komentarima roditelja, kolega ali i djece, osoba koja je najbolji primjer jedne odgajateljice.

Roditelji i djeca su najbolje mjerilo koji mi daju vjetar u leđa. Zahvaljujući njima, ja znam da svoj posao radim dobro, a samim tim ću se svakim novim danom truditi da budem bolja i njihove riječi opravdam” – rekla nam je Sandra te dodala: “Kada me dijete zagrli i poljubi, to ono uistini i misli, a to meni govori da radim pravu stvar“.

Kordinator vrtića “Pčelica”, profesor predškolskog odgoja Indira Šehović, dolaskom u pomenutu ustanovu pa naovamo, za svoj rad i rad svojih kolega, dobijala je samo riječi hvale. Činjenica da svake naredne pedagoške godine sve veći broj roditelja dolazi s zahtjevom da svoje dijete upišu upravo u vrtić “Pčelica” govori o kakvoj ustanovi je riječ.

Indira Šehović: Kordinator vrtića “Pćelica”

Prema riječima gospođe Šehović to je najveći uspjeh koji ona, kao kordinator vrtića i njene kolege, žele ostvariti. Takođe, pitali smo šta kordinatorica vrtića “Pčelica” misli o našoj ‘osobi mjeseca‘ Sandri Ikinić.

Sandra je profesor predškolskog odgoja i dugogodišnji radnik vrtića “Pčelica”. Odgovorna i vrijedna radnica, odana svome poslu, te redovno obavlja svoje obaveze. Ja, kao kordinatorica vrtića nemam apsolutno nikakve primjedbe na njen rad“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više