Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Otkriće kostiju donijelo novo poglavlje u razumijevanju postanka ljudi

Unatoč primitivnim osobinama, homo naledi živio je relativno nedavno – prije ‘samo’ 235.000 godina.

Ostaci kostiju pronađeni u spiljama Južne Afrike ispisali su još jedno poglavlje o povijesti civilizacije i prvim ljudima, piše BBC.

Nalazi koji uključuju dobro očuvanu lubanju vrste homo naledi, dokazuju kako su s namjerom svoje mrtve odlagali u spilje. To upućuje na vrlo kompleksno ponašanje koje iznenađuje, s obzirom na to da je ova vrsta imala samo jednu trećinu mozga suvremenog čovjeka.

Unatoč primitivnim osobinama, homo naledi živio je relativno nedavno – prije ‘samo’ 235.000 godina što znači da je bio u doticaju i s homo sapiensom!

Činjenica da je živio kad i homo sapiens, daje nam uvid u raznolikost različitih ljudskih oblika koji su postojali u Africi u doba pleistocena.

– Ovdje u južnoj Africi, u ovom vremenskom rasponu imate lubanju iz Florisbada, koja bože biti predak ali i bliski rođak modernog čovjeka. Zatim imate Kabwe lubanju koja je neka vrsta arhaičnog čovjeka, a iz genoma modernog čovjeka našli smo dokaze da je arhaična loza pridonijela suvremenoj populaciji i postojala do nedavno – kazao je profesor John Hawks sa Sveučilišta Wisconsin u SAD-u.

Homo naledi - lubanja | Autor : Wikipedia

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više