Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Otkrivena 80 godina stara prijevara! Evo otkud dolazi Stonehenge

Godine 1923. poznati britanski geolog Herbert Henry Thomas objavio je temeljni studij o Stonehengeu tvrdeći da je pronašao precizne točke na kojima su pretpovijesni ljudi iskopali kamenje. Međutim, s analizom je postojao samo jedan problem, pogrešna je, piše Live Science.

Geolozima je trebalo oko 80 godina kako bi to ispravili, objavljuje nova studija.

“U najboljem slučaju, Thomas je bio zaboravan i neuredan, ali u najgorem slučaju bio je obmanjujući’, izjavio je istraživač Rob Ixer, geolog na Sveučilištu u Leicesteru i počasni znanstveni suradnik na Institutu za arheologiju Sveučilišta College London, u Engleskoj.

Nakon što su proveli deset godina proučavajući razne stjene na Preselinim planinama, Bevins i Ixer shvatili su da su Stonehengeovo kamenje zapravo i dolazi s Preselijskih planina, ali iz potpuno drugačijih dijelova planine koje je Thomas u početku identificirao.

“Jednom kada smo shvatili da je sve pogrešno, vratili smo se na materijal koji je koristio, primjerke koje je koristio, tanke dijelove koje je koristio, karte koje je koristio, i nakon ponovnog i ponovnog čitanja bilo je očito da su se njegave izjave sve manje mijenjale’, rekao je Ixer

“Thomas je samo gledao ukupno više od 20 ili 30 tankih sekcija, dok Richard i ja samo pogledali nekoliko stotina tankih dijelova istog materijala, uključujući sve njegove.’ Arheolozi objavljuju svoje rezultate u brojnim studijama, pokazujući da su bluestoni došli iz drugih mjesta u Preseli Hills: Craig Rhos-y-felin i Carn Goedog.

Ta mjesta su dalje sjeverno od onih koje je Thomas predložio u svojoj studiji 1923. i oko 140 milja od Stonehengea. U novoj studiji, znanstvenici su primijetili da je “Thomas bez sumnje bio izvrstan petrograf’, ali njegov rad nije bio potpun, s obzirom da je proveo samo jedan dan na Preseli Hills i prikupio samo 15 uzoraka.

Štoviše, arheolozi i geolozi danas koriste alate visoke tehnologije, poput “rendgenske fluorescencijske spektrometrije za cijelu geokemiju stijene ili tehnike laserske ablacije ICP-MS za određivanje mineralnog sastava’ kojima Thomas nije imao pristup, pišu u studiju objavljena 28. lipnja u časopisu Antiquity, prenosi “Dnevno.hr”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više