Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ovo selo godišnje raste za 2 centimetra!

Proučavanjem satelitskih snimki nastalih u posljednje dvije godine, naučnici su uočili kako se malo selo u Velikoj Britaniji svake godine podiže za dva centimetra, ali nije jasno zašto.

Selo Willand u Devonu podiže se 2 cm godišnje, a neobjašnjivo podizanje tla primijetili su stručnjaci iz Geomatic Ventures Limited, tvrtke nastale izdvajanjem sa Sveučilišta u Nottinghamu.

Prikupljali su satelitske snimke tog područja u periodu od 2015. do 2017. godine želeći napraviti prvu mapu na kojoj će se vidjeti pomicanja terena u Britaniji. Područje na kojem je zabilježeno podizanje je eliptičnog oblika oko 2 km u promjeru, a promjene su zabilježene na nekoliko satelitskih snimki.

“Ovakvu vrstu podizanja obično viđamo u područjima na kojima se nalaze napušteni rudnici, a kad se isključe pumpe, voda se postepeno povuče u zemlju”, napomenuo je dr. Andy Sowter, šef tehničke službe u Geomatic Ventures za Telegraph.

“Međutim, poslali smo upit Britanskom geološkom društvu i oni su nam rekli da se tamo nigdje nije kopalo. Willand je usred ničega, nije bilo rudnika, pa nemamo pojma što se tamo tačno događa”, rekao je.

Za ljude koji tamo žive to nije ništa zabrinjavajuće i zasad nema opasnosti od strukturalne štete na građevinama jer se cijeli teren podjednako podiže, ali ono što zabrinjava jest brza željeznička pruga i autocesta M5 koje prolaze tim područjem, prenosi “Cazin.net“.

Činjenica da se polja i urbana područja simultano podižu sugerira da odgovor na ovaj fenomen leži duboko ispod površine zemlje pa postoji određena zabrinutost da je dizanje ustvari rezultat velikog istjecanja ili golemog curenja ispod zemlje.

“Mislim da bi se nadležni svakako trebali spustiti dolje i provjeriti o čemu se tačno radi”, dodao je dr. Sowter.

Ako je riječ o tome da se pod zemljom nakuplja tekućina ili nekakvo istjecanje otpadne vode, to bi moglo predstavljati prijetnju za okoliš. Ako se ovdje ne radi o nekakvoj prirodnoj pojavi, onda je riječ o simptomu nečega što se događa ispod zemlje i treba saznati što se tačno dešava.

Nove mape napravljene su zahvaljujući tehnologiji satelitske interferometrije, kojom stavljanjem slojeva prikaza jednog područja snimljenih tokom nekog vremena omogućava uočavanje sitnih promjena terena.

Asistent dr. Stephen Grebby sa Sveučilišta u Nottinghamu kaže da im nove snimke omogućavaju bolje razumijevanje promjena izazvanim prirodnim i antropogenim procesima na cijelom području Velike Britanije.

“Dobivamo detaljne informacije na temelju kojih proučavamo pojedine mehanizme ovih procesa, a tehnologija nam omogućava da identificiramo i reagujemo na potencijalne opasnosti za infrastrukturu, društvo i okoliš u cjelini”, rekao je za The Telegraph.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više