Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Poslušajte glas star 5000 godina: Naučnici rekonstruisali Otzijeve glasne žice

Otzi, najpoznatiji eurospki ledeni čovjek, nije progovorio riječ otkako je nasilno ubijen prije 5.300 godina, ali ovog je tjedna najpoznatija europska mumija napokon prekinula pet hiljada godina tišine.

Koristeći CT skeniranje, znanstvenici su uspješno replicirali ‘najbolju približnu verziju’ glasa tog žitelja iz Kamenog doba. Tim naučnika uspješno je rekonstruirao glasne žice mumije, što im je omogućilo da digitalnim putem proizvedu izgovor samoglasnika, onako kako je to vjerojatno govorio i sam Otzi, prenosi Daily Mail.

Slikovni rezultat za otzi

“Ne možemo reći da smo rekonstruirali Otzijev glas, jer nam nedostaju određene ključne informacije. No, s dva mjerenja, dužine njegovog dišnog trakta i glasnih žica, uspjeli smo proizvesti prilično pouzdanu procjenu njegovog glasa”, rekao je Rolando Füstös, voditelj studije i laringolog bolnice San Maurizio u Bolzanu.

Naučnici su to otkriće označili kao startnu točku za daljnja istraživanja. Otzi je pronađen prije 25 godina u Alpama na granici Austrije i Italije. Pronašli su ga planinari, a policija je prvo otvorila kriminalističku istragu, no ispostavilo se da je leš izuzetno star, ali da je doista i bila riječ o ubojstvu.

Mumificiran u ledu, Oetzi je postao senzacija i izvor neprocjenjivih znanstvenih uvida koji ne prestaju ni nakon četvrt stoljeća.

U vrijeme kad je Oetzi preminuo, između 3350 i 3100 godine prije naše ere, Stonehenge u Engleskoj i egipatske piramide još uvijek nisu bile izgrađene.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više